Еулекс тражи доказе!

Ако добије довољно доказа, Еулекс ће покренути званичну истрагу о оптужбама за ратне злочине и организовани криминал на Косову. У Министарству за КиМ верују да резолуције Савета Европе отварају могућност за озбиљне истраге, али процењују да ће истрагу водити посебно међународно стручно тело.

Европска унија озбиљно третира све наводе о оптужбама за ратне злочине и организовани криминал на Косову и Метохији, али су за процесуирање неопходни конкретни докази, наводе из Кабинета високе представнице за спољну политику и безбедност ЕУ, Кетрин Ештон.

У седишту Еулекса у Приштини поручују да нико није изнад Закона и да ће, ако добију довољно доказа, покренути званичну истрагу. Други човек Еулекса, Енди Спаркс, тврди да не треба сумњати у компетентост и неутралност те мисије.

"Ми имамо стручњаке, имамо високо професиналну јединицу за заштиту сведока, али би у овом случају заштита сведока била скупа, потребни су додатни ресурси да би Еулекс био спосабан да обави посао", наводи Спаркс.

Заменик шефа Еулекса истиче да постоје чврста уверавања косовских власти, као и уверавања неких људи који се помињу у Мартијевом извештају, да су спремни да сарађују у истрази.

У Министарству за Косово и Метохију верују да резолуције усвојене у Парламентарној скупштини Савета Европе отварају могућност за вођење озбиљне истраге о трговини људским органима. Ипак процењују да ће Еулекс само започети истрагу, а да ће је завршити неко више или специјално формирано међународно стручно тело.

"Досадашњи рад Еулекса их баш не препоручује по том питању. Они нису успели да заштите никога од значајнијих сведока, који су помињани у сличним случајевима пред Хашким трибуналом. Мишљења сам да Еулекс то неће моћи да спроведе, пошто је њихово седиште у Приштини стално у контакту са локалним становништвом, а то значи стални притисак на њих", сматра државни секретар Министарства за КиМ Оливер Ивановић.

Расположење косовских Албанаца, по усвајању извештаја Дика Мартија, можда најбоље одсликавају наслови ударних приштинских листова попут: "Косово са страхом чекало усвајање Резолуције", "Офанзива против косовског имиџа" или "Истина ће изаћи на видело".

Политички аналитичар из Приштине Фатмир Шехоли наводи да се на Косову већ осећају последице усвајања Резолуције Савета Европе, али да су се осећале и пре њеног изгласавања.

"Дефинитивно, све државе које нису признале Косово ће се распитати и све више одложити и пролонгирати признавање све док се овај процес не заврши", каже Шехоли.

У Еулексу, ипак, подсећају да су њихови тужиоци већ истражили случај Жуте куће, али нису пронашли ни доказе ни информације које би их увериле да су на том месту вађени људски органи, којима се касније трговало.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи