Тачи "крупна риба" подземља

Британски "Гардијан" објавио тајне извештаје НАТО-а у којима је Хашим Тачи описан као једна од "најкрупнијих риба" косовског подземља. Извештаји су дело америчких обавештајаца при Кфору и начињени су почетком 2004. године. НАТО покренуо истрагу.

Не престаје поплава докумената који косовског премијера и бившег политичког лидера Ослободилачке војске Косова, Хашима Тачија, оптужују за читав низ недела, укључујући и шефовање албанском мафијом на Косову.

Документи које је синоћ објавио британски Гардијан представљају прилично чврст доказ да су Американци и остале западне силе, већ неколико година, са приличном сигурношћу знале за Тачијеве везе са косовским подземљем.

Тачи је, у тим тајним извештајима, описан као "један од кључних играча" органозованог криминала на Косову, али значајно место заузима и Џавит Халити "Зека", човек који има велики утицај на Тачија.

Извештаји под ознаком "САД Кфор" садрже детаљне информације о организованом криминалу на Косову и начињени су на основу извештаја западних обавештајних служби и њихових доушника. Начињена је и схема деловања различитих криминалних група, укључујући породичне и пословне везе.

Гардијан је, такође, навео да је НАТО покренуо "унутрашњу истрагу" о документима које су у претходна 24 часа објавили тај лист и париски Монд, не наводећи да ли је истрага усмерена ка садржају тих извештаја или начину на који су доспели у јавност.

Халити се у документима описује као један од централних ликова органозованог криминала, човек који уз себе увек носи чешки пиштољ калибра девет милиметара и има значајан утицај на Тачија.

"Снага иза Тачија", наводи се у једном од докумената. Халити, према том извештају, има снажне везе са албанском мафијом и тајном службом ОВК, ШИК.

"Он је дубоко укључен у проституцију, шверц дроге и оружја", као и да је користио хотел у Приштини као место одакле је водио операције.

Обавештајци НАТО-а трвде да је Халити "прави шеф" у компликованом односу који има са Тачијем.

 

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи