Усвојена Мартијева резолуција

Парламентарна скупштина Савета Европе, са 169 гласова "за", усвојила резолуцију известиоца Дика Мартија о нехуманом поступању према људима и нелегалној трговини људским органима на Косову.

На заседању Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру, усвојена је Резолуција коју је, на основу извештаја о трговини људским органима на Косову, предложио специјални известилац Дик Марти. Од укупно 191 посланика, за Резолуцију је гласало 169, против је гласало осам посланика, док је 14 било уздржано.

Резолуцијом се позивају међународна заједница и власти у Београду, Приштини и Тирани да предузму мере, како би се расветлила трговина људским органима и други злочини током и после сукоба на Косову.

Парламентарна скупштина Савета Европе је претходно гласала о амандманима поднетим на Резолуцију и прихватила оба амандмана које је предложио известилац Дик Марти.

У Нацрт резолуције убачен је амандман којим се тражи разјашњење компетенција Еулекса, или неког другог међународног судског тела које има мандат да води истраге, тако да њихова надлежност буде призната за све злочине повезане са сукобом на Косову.

Други Мартијев амандман односи се на параграф у коме се прецизира шта се очекује од албанске власти и косовске админстрације.

Од 19 амандмана који су поднели Албанци прихваћен је само један, па је назив резолуције промењен у "Истрага оптужби о нехуманом третману људи и нелегалној трговини људским органима на Косову".

Дик Марти је посебно позвао албанске власти да сарађују са Еулексом и пруже подршку истрагама о логору на северу Албаније, док се администрација Косова позива да безрезервно сарађује са Еулексом, или неким другим међународним телом, које има мандат да спроводи истрагу о злочинима.

На завршетку расправе пред гласање, Дик Марти се кратко обратио Парламентарној скупштини и захвалио на подршци.

Пред европским парламентарцима сутра ће се наћи други извештај о Косову, посвећен заштити сведока. У том извештају, који је начинио Жан-Шарл Гардето, наводи се да су људи који се усуде да сведоче на Косову на мети претњи и напада, као и да су у процесу против Рамуша Харадинаја два сведока убијена. Усвајање тог документа је од значаја за спровођење истрага на Косову.

Марти: Нема правде без истине

Дик Марти је посланицима Парламентарне Скупштине, у првом делу седнице, представио извештај о организованом криминалу на Косову, у којем је бивши премијер Хашим Тачи описан као "шеф мафије".

"Ми смо чувари вредности и због тога морамо да се боримо за истину", рекао је Марти, наводећи да је Савет Европе одувек био место на којем се бранио став да се о људским правима не може преговарати, нити се она смеју жртвовати.

"Нема правде без истине, и није скандал овај извештај, како многи тврде, већ је скандал политички опортунизам који је надјачао правду", рекао је Марти.

"Овај извештај не дотиче статус Косова, није усмерен против народа Косова, нити је у корист Србије. Не, овај извештај нема никакве везе са Србијом. Не, овај извештај нема никакве везе са Русијом", истакао је Марти.

Известилац је рекао да је током истраге пронашао поуздане сведоке, чије изјаве представљају темељ тврдњама које износи у извештају, али је додао да се они плаше и да не верују у косовско правосуђе. Марти је навео да је бивша хашка тужитељка Карла дел Понте прикупила мноштво доказа, иако су њени истражитељи били суочени са бројним тешкоћама.

"Имена наведена у извештају су иста она имена која су навођена у извештајима обавештајних служби и аналитичара, а жртве су и Срби и Албанци са Косова који су за ОВК били издајници, а за нас су само људска бића", рекао је Марти.

Очекује се да ће, по усвајању Резолуције, међународна заједница покренути обимну истрагу о наводима Дика Мартија, укључујући оптужбе да је Тачијева дреничка група била умешана у убиства, отмице, шверц дроге, белог робља и оружја, као и у трговину органима.

Подршка европских парламентараца

Представник парламентарне групе социјалиста Клас де Вриес рекао је да би требало спровести непристрасну и објективну међународну истрагу о свим наводима из извештаја.

"Треба подржати ову истрагу и пружити сву неопходну помоћ, као и гарантовати безбедност сведока", додао је Вриес.

Посланица конзервативаца Амбер Рад указала је да се извештај не бави политиком, него жртвама и да се у њему истиче повезаност организованог криминала и политике која је проистекла из рата на Косову.

Марилуиз Бек, из групе либерала, истакла је да је важно да извештај не буде злоупотребљен да би се довела у питање независност Косова.

Тајни Кокс, представник народњака, рекао је да је Марти свој посао урадио на сјајан начин. Извештај је показао да се знало шта се дешава, али да нико није покушао да то спречи, рекао је Кокс и оценио да то представља на известан начин саучешће у злочину, а да је ОВК де факто био савезник НАТО-а.

Петиција против резолуције

Генералном секретару Савета Европе Торбјорну Јагланду предата је петиција организација бивших бораца ОВК, против навода из извештаја Дика Мартија о трговини органима несталих косовских Срба, са преко 230.000 потписа.

Делегација организација насталих из ОВК, коју предводи Мухамед Џемаиљи, састала се са различитим групама посланика у Парламентарној скупштини Савета Европе и затражила да се изјасне против резолуције сачињене на основу тог извештаја, пренели су приштински медији.

Вође организација бивше ОВК, Џемаиљи и Џавит Јашари, као и њихови сарадници, протестовали су у подне испред седишта Савета у Стразбуру.

Током протекле три недеље, организације проистекле из албанских оружаних формација са Косова, из Македоније и Прешева и Бујановца, сакупљале су потписе за петицију против Мартијевих навода. Петиција је потписивана на Косову, у Македонији, Албанији, Прешеву и Бујановцу.

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи