Тамна страна Косова

Међународна заједница информисана о 'тамној страни' најјачих људи ОВК, наводи француски "Монд". Опасна нарав једног од оснивача ОВК, Џавита Халитија, његове везе са Обавештајном службом Косова, криминалом и другим аферама.

Извештај обавештајне службе Кфора из 2004. године послужио је као темељ за писање познатог француског листа "ЛеМонд" о Џавиту Халитију, његовој опасној нарави, везама са Обевештајном службом Косова, криминалом и другим аферама.

Текст под називом "Друго лице Косова" објашњава да се обавештајна служба Кфора озбиљно бавила Џавитом Халитијем који је био предмет једне од њихових истрага, као бивши оснивач ОВК и високи званичник Демократске партије Косова, Хашима Тачија.

"Данас је добар предузетник, члан странке Хашима Тачија и члан Председништва парламента", наводи "Монд".

Према наводима извештаја, Џавит Халити познат као Зека има и другу страну. Он је један од спонзора косовске мафије који, такође, има велики утицај у политици. Халити није једини с двоструком улогом у косовској политичкој елити, где доминирају бивше вође ОВК као и разне тајне службе.

Међународна заједница је добро информисана о детаљима "тамне стране" најјачих људи ОВК, наводи се даље у тексту.

Обавештајни званичници немају никакве дилеме о активностима у којима је већина водећих људи на Косову укључена: у све врсте трговине људима, завере, организовани криминал повезан са целим регионом, рекетирање, застрашивање и ликвидација противника.

Моћ једног мултимилионера

"Ако је веровати извештају обавештајне службе Кфора из 2004. године (информације које су укључене у анализу немачке службе месец дана касније), Халити је повезан са многим путевима који воде ка Швајцарској, Приштини, Албанији", наводи се у познатом листу.

У извештају обавештајне службе Кфора, наводно стоји да је Халити повезан с кафићем "Дубровник", хотелом "Теранда", као и са групама које је често сусретао у ресторану "Тана", између Пећи и Приштине.

Халити је члан управе фирме "Петрол компани". Један од криминалних вођа на Косову има много радњи и ресторана у Пећи и, на крају, члан је тајне службе ОВК, ШИК.

Међутим, у извештају Кфора наводи се да је Халити био повезан и са српским обавештајним службама којима је, током сукоба 1998-1999. године,  давао информације о оружју ривалске оружане формације ФАРК-а која је била под патронатом Ибрахима Ругове.

"Повезују га са застрашивањима чланова ЛДК-а преко Обавештајне службе Косова. Прича се да је мултимилионер. Финасирао је Фонд "Домовина зове". Повезан с проституцијом, кријумчарењем оружја, дроге и нафте. Повезан је са Фатосом Наном. Финансијски је подржао Хашима Тачија и бави се финансијама ПДК-а", наводи француски лист.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи