Савет Европе тражи истину

Парламентарна скупштина СЕ позива међународну заједницу, власти у Београду, Приштини и Тирани да предузму конкретне мере како би се расветлила трговина органима и други злочини на Косову, наводи се у нацрту резолуције Дика Мартија коју би прекосутра, требало да разматра Парламентарна Скупштина.

Зимско заседање Парламентарне скупштине Савета Европе почиње сутра, а на дневном реду биће предлог резолуције Дика Мартија о трговини људским органима и још три резолуције о бившој Југославији.

Посланици Скупштине Србије не иду у Стразбур као национална делегација, већ ће свако наступати у оквиру сродне групе европских партија. Посланици странака владајуће коалиције убеђују колеге из опозиције да запаљиве говоре оставе код куће, како не би политизацијом злочина гурнули у запећак истрагу.

"То иде на руку Тачију, јер Тачи тврди да је све то ујдурма Србије и Дика Мартија који, не знам из којих разлога, треба нама да служи и ако ми кренемо на тај начин онда ћемо потврђивати његову тезу", каже Драгољуб Мићуновић из Демократске странке.

Расправу о извештају Дика Мартија радикали и народњаци ће, ипак, искористити да осуде земље које су признале Косово. Став Драгана Тодоровића, из СРС-а, је да је Хашим Тачи непосредно одговоран, али да иза Хашима Тачија стоје налогодавци, Америка и земље западне Европе.

ДСС сматра да наступ у Савета Европе треба да буде уједначен и усмерен на "разобличавање лажне државе Косово, у чијим темељима се налазе убиства невиних и стравични злочини", наводи портпарол странке Петар Петковић.

Бранко Ружић из СПС-а истиче да тема расправе не заслужује било какву политизацију, нити тежњу за стицањем дневних политичких поена на домаћој политичкој сцени.

Амандман на Мартијеву резолуцију упутио је и албански премијер, како би ублажио њену тежину. Жељко Ивањи, из Уједињених региона Србије, каже да се тим амандманом извештај Дика Мартија назива расистичким.

"Сигуран сам да ће Парлментарна скупштина осудити мешање премијера једне државе, на чијем су се тлу налазили и тајне болнице и затвори у којима су, према извештају Мартија, људима вађени органи", каже Ивањи.

Позив на истрагу

Парламентарна скупштина позива међународну заједницу, власти у Београду, Приштини и Тирани да предузму конкретне мере како би се расветлила трговина људским органима и други злочини током и после сукоба на Косову, наводи се у нацрту резолуције Дика Мартија која је у уторак на дневном реду.

У Мартијевом извештају, урађеном после двогодишње истраге наводи се да је у средишту нелегалних операција била "Дреничка група" Ослободилачке војске Косова чији је шеф - "или користићи термнологију мреже организованог криминала 'бос'" - био Хашим Тачи.

Известилац СЕ навео је да су особе из блиског Тачијевог окружења одговорне за отмице, заробљавање, премлаћивање људи, за трговину људима ради вађења органа, као и за секс трафикинг, али да су остали некажњени захваљујући застрашивањима и насиљу, као и "колебљивој политичкој вољи" међународних агенција на Косову.

Читава међународна заједница на Косову - од владе САД и других западних сила, до правосудних власти које подржзава ЕУ - несумњиво поседује исту, обимну документацију о злочинима "Дреничке групе", али се чини да нико од њих није спреман да реагује и казни починиоце, наводи се у извештају.

У нацрту резолуције се истиче да је утврђивање истине о злочинима на Косову и расветљавање судбине несталих "од виталне важности за помирење заједница и мирну будућност тог дела Балкана", а чланице ЕУ, СЕ, власти Србије и Косова позивају да с тим увези предузму конкретне мере.

Обраћање председника Тадића у среду

Парламентарцима Савета Европе у среду ће се обратити и председник Србије Борис Тадић, када су на дневном реду нацрти три резолуције о бившој Југославији - "Заштита сведока као темељ правде и помирења на Балкану" известиоца Жан-Шарла Гардета, "Помирење и политички дијалог земаља бивше Југославије" известиоца Пјетра Марценара и "Обавеза чланица СЕ да сарађују у процесуирању ратних злочина" известиоца Миљенка Дорића.

Парламентарна скупштина, према нацрту резолуције "Заштита сведока као темељ правде и помирења на Балкану", тражи од међународне заједнице, власти у Србији, Хрватској, БиХ, Црној Гори и на Косову да потпуно заштите сведоке у случајевима ратних злочина, јер је то неопходно за остварење правде и помирења.

У нацрту резолуције "Обавеза чланица Савета Европе да сарађују у процесуирању ратних злочина" Парламентарна скупштина СЕ позива међународну заједницу и земље бивше Југославије да предузму све мере како би пред лице правде били изведени одговорни за ратне злочине и поздравља напредак остварен у региону у борби против некажњивости одговорних за ратне злочине.

Према нацрту резолуције "Помирење и политички дијалог земаља бивше Југославије", Парламентарна скупштина подржава напоре за помирење у земљама бивше Југославије и поздравља њихову посвећност сарадњи која указује на спремност за превазилажење наслеђа прошлости, али и упозорава да "јавни дискурс рата" и његово наслеђе могу бити извор мржње и сукоба.

Током зимског заседања од 24. до 28. јануара Парламентарна скупштина СЕ разматраће и резолуције о заштити новинарских извора, смртној казни и заштити разноврсности биљних и животињских врста.

На дневном реду зимског заседања ПС СЕ у Стразбуру наћи ће се и резолуције о заштити избеглица и миграната у случајевима изручивања и протеривања, положају жена у руралним срединама, превентивној здравственој заштити.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи