Србија следи препоруке Брамерца

Заменик специјалног тужиоца Бруно Векарић каже да тужилаштво испуњава све препоруке Сержа Брамерца и да је у сталном контакту са главним тужиоцем из Хага. Све недоумице биће разјашњене у фебруару, када се очекује Брамерцов долазак, истиче Векарић.

Специјално тужилаштво за ратне злочине је у сталном контакту са главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом, а еветнуалне недоумице биће разјашњене у фебруару када се очекује његов долазак у Београд, рекао је Танјугу заменик специјалног тужиоца Бруно Векарић.

Према његовим речима, Брамерцове препоруке се испуњавају. Векарић наводи и да су његови представници у Акционом тиму за лоцирање и хапшење преостале двојице хашких оптуженика Ратка Младића и Горана Хаџића.

Директор Канцеларије за сарадњу са Хашким трибуналом Душан Игњатовић сматра да је рано говорити о томе какав ће бити Брамерцов извештај.

"Не знам шта би то могло да буде толико црно и толико негативно у односу на оно што је било у децембру, немамо проблема у приступу сведоцима, све је исто као у код подношења извештаја у децембру", каже Игњатовић.

Из Брамерцове канцеларије раније је саопштено да се "од Србије очекује да интензивира напоре у потрази за оптуженима".

Брамерц је прошле седмице говорио у Спољнополитичком комитету Европске комисије када је изнео низ конкретних примедби на рачун српских служби које трагају за преосталом двојицом хашких оптуженика.

Главни тужилац је тада најавио и да ће његов наредни јунски извештај о сарадњи Србије са Трибуналом бити негативан уколико сарадња не буде унапређена.

Београдска штампа данас пише да многе од Брамерцових примедаба нису нове, али да тужилац има све мање разумевања за пропусте у потрази за оптуженима.

Брамерц је, према писању београдских листова, незадовољан брзином реаговања оних који трагају за Младићем, бројем људи који су укључени у потрагу, слабим казнама за јатаке, неусвајањем препорука Трибунала и активношћу оперативаца из полиције и безбедносних служби.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи