Хрватска жели Пурду на слободи

Министар правде Хрватске Дражен Бошњаковић верује да ће Тихомир Пурда, кога Србија терети за ратни злочин у Вуковару, ускоро бити у Хрватској и да није ником препуштен "на милост и немилост". Адвокати уложили жалбу на продужење притвора Пурди.

Доказе које је прикупило хрватско државно тужилаштво у случају Тихомира Пурде, кога Србија терети за ратни злочин у Вуковару 1991. године, сасвим сигурно ће утицати на поступак изручења Србији, изјавио хрватски министар правде Дражен Бошњаковић.

Бошњаковић је за ХТВ изјавио да верује да ће Тихомир Пурда ускоро бити у Хрватској и да није ником препуштен "на милост и немилост".

"На поступак пред судом у БиХ, који ће се водити за Пурдино изручење Србији, сасвим сигурно ће утицати докази које је прикупило хрватско државно тужилаштво", рекао је Бошњаковић ХТВ-у.

Хрватско тужилаштво у четвртак је саопштило да нема основа за кривични поступак против Пурде, који је ухапшен 5. јануара на граници Хрватске и БиХ, на основу потернице из Србије и није затражило његово изручење, за шта је јуче захтев поднела Србија.

На питање да ли може да гарантује да се Пурди неће судити у Србији, Бошњаковић је одговорио да ни он, ни ико други то не може да гарантује, али да верује да се то неће десити.

Хрватски министар је поновио да дубоко верује у процене државног тужилаштва које је утврдило да нема никакве основе за кривично гоњење Пурде.

На питање да ли верује да ће Пурда бити ускоро у Хрватској на слободи, министар је одговорио да верује у то, али да не може рећи када, јер постоје одређене процедуре које суд у БиХ мора спровести.

Бошњаковић је рекао да је, "према закону о међународној правној помоћи и по Споразуму Хрватске и БиХ, један од важних услова за одобрење изручења неке особе постојање довољно доказа за сумњу да је учињено одређено казнено дело, а тога у том случају нема".

Уложена жалба на продужење притвора

Адвокати Тихомира Пурде данас су упутили жалбу Суду Босне и Херцеговине на одлуку којом му је продужен екстрадициони притвор за 22 дана.

Хрватски електронски медији пренели су изјаву адвоката Ане Приморац да се жалба заснива и на оцени жупанијског тужилаштва у Осијеку да нема основа за предузимање кривичног поступка против Тихомира Пурде.

Државно тужилаштво је на својој Интернет страници у четвртак саопштило да је после проведених истражних радњи утврђено да нема основа за предузимање кривичног поступка против Пурде који је, на основу потернице из Србије, ухапшен 5. јануара на граници Хрватске и БиХ, па тако ни основа за тражење његовог изручења.

После одлуке хрватског правосуђа да неће покретати кривично гоњење против Пурде, јер за то нема основа, његово изручење од БиХ затражила је Србија.

На захтев власти Србије, Суд БиХ је јуче донео одуку којом је Пурди екстрадициони притвор с првобитно одређених 18 продужен за још 22 дана, укупно на 40 дана, колики је и максимални рок да се достави сва потребна документација.

Пурдини адвокати очекују да би Суд БиХ о њиховој жалби могао да одлучује почетком наредне седмице.

У суду БиХ јуче су изјавили да, поред захтева за продужење притвора и за изручење, власти Србије нису доставиле попратну документацију којом би образложили такав захтев.

Тек када таква документација стигне у Сарајево, Суд БиХ ће одлучити хоће ли Пурда бити изручен Србији или пуштен на слободу.

Србија је још 2007. расписала потерницу за Пурдом, али и још два хрватска војника због сумње да су у новембру 1991. године у Вуковару пуцали у рањене војнике и два убили, док је трећи умро у болници.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи