Страни злочинци у Падинској скели

Осуђени за злочине против човечности и геноцид у Међународном кривичном суду у Хагу служиће казне у новом затвору у Падинској скели у Србији. Споразум о сарадњи потписали председник Међународног кривичног суда Санг-Хјун Сонг и министарка правде Снежана Маловић.

Министарка правде Србије Снежана Маловић изјавила је да ће осуђени у Међународном кривичном суду у Хагу за ратне злочине, злочине против човечности и геноцид служити казне у новом затвору у Падинској скели који ће бити један од најбезбеднијих затвора у Србији.

После потписивања Споразума са председником Међународног кривичног суда Санг-Хјун Сонгом у Хагу, Маловићева је истакла да је Србија прва земља у југоисточној у Европи која је закључила тај споразум који потврђује опредељеност Србије да починиоци ратних злочина морају да буду кажњени без обзира на место где су злочине починили.

Указујући да се споразум не односи на осуђене пред Хашким трибуналом, Маловићева је истакла да ће осуђеници Међународног кривичног суда бити смештени у српске затворе с обзиром на висину изречене казне, а пре свега у затвор у Падинској скели.

Министарка је рекла да Србија према Споразуму има право да у сваком конкретном случају размотри да ли ће прихватити да осуђени служи казну у српском затвору.

Први осуђеници који би могли да се нађу у Србији су држављани Конга или Уганде, пошто се сада против њих воде кривични поступци пред тим судом, а у току је разматрање ситуација у Кенији, Колумбији и Авганистану, а Србије нема на том списку.

Министарка правде Србије оценила је да се само путем чврсте сарадње могу умањити све негативне последице ратних злочина и постићи мир и правда.

Размена искустава

Суочавање са систематским кршењем људских права и ратним злочинима почињеним у недавној прошлости никако није лак задатак, указала је министарка и нагласила да је за успех неопходно разумевање комплексне међузависности између међународног и националног аспекта суђења ратним злочинцима.

Она сматра да се постепено пребацивање тих одговорности са међународног на ниво државе показало "истинским мерилом демократске транзиције у Србији".

"Због тога не сумњамо да је Међународни кривични суд једна од најважнијих институција у борби против некажњавања злочина и у промовисању одговорности и због тога данас осећамо понос што смо прва земља у региону и једна од првих држава чланица која је закључила споразум са судом", нагласила је Маловићева.

Министарка је рекла да је Србија спремна да искуство које је стекла у суђењу починиоцима ратних злочина и других тешких дела из међународног кривичног права стави на располагање суду и својим партнерима који се суочавају са сличним случајевима.

Она је подсетила да је, као једна од земаља оснивача тог суда и једна од првих међу 60 држава које су ратификовале статут, Србија од оснивања те институције показала спремност и вољу да пружи пуну подршку Међународном кривичном суду.

Међународни кривични суд са седиштем у Хагу бави се процесуирањем ратних злочина почињених на територијама држава потписница Римског статута, којих сада има 114.

Српски парламент усвојио је Закон о сарадњи са тим судом 2009. године, чиме је створена основа за даљу примену оснивачког акта суда - Римског статута.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи