Тајмс: Косово, држава ужаса

Премијеру Косова Хашиму Тачију прети истрага Еулекса поводом навода да је умешан у трговину људским органима крајем деведесетих година, пише данашњи "Гардијан", док лондонски "Тајмс" истиче да је Косово "држава ужаса".

Лондонски Тајмс посветио је Косову један од редакцијских коментара под насловом "Држава ужаса", истичући у поднаслову да је премијер Косова оптужен за трговину хероином и људским органима.

Подсећајући да је најмлађа европска држава једнострано прогласила независност 2008. и одвојила се од Србије, и да су западне државе имале кључну улогу у новијој крвавој косовској историји, коментатор листа закључује да је сада Тачи, који је имао највише користи од западне подршке Косову, оптужен за злочине "од којих се човеку смучи".

Независност Косова свршен је чин, али је његово укључење у европску породицу народа сада доведено у питање и парламент у Приштини мора да захтева од косовских политичара одговорност, због оптужби изнесених против Хашима Тачија, пише лондонски лист.

НАТО посебно треба да инсистира на захтеву да Тачи "убедљиво одговори" на оптужбе или изађе пред суд, јер је НАТО-ова интервенција 1999. омогућила Косову да се "побегне из репресије" Слободана Милошевића.

Чини се да је власт на Косову у рукама групе бандита, иако су до ње дошли на изборима, наводи лист.

У коментару се додаје да ће, док се злочини наведени у извештају Дика Мартија не истраже и одговорни не изведу пред суд, Косово бити само најновија у тужном низу неуспелих држава.

Тачијева Влада описала је наводе из извештаја Дика Мартија као клевете, док је Еулекс саопштио да ће испитати оптужбе да је Хашим Тачи шеф мафијашке криминалне мреже повезане са трговином органа, пише Гардијан.

Дописник листа јавља да је овом извештају у косовким медијима поклоњено мање пажње него другде у свету, и објашњава да се на Косову новинарима прети и смрћу када критикују Владу.

"Косово погрешно колико и Ирак"

У ауторском тексту под насловом "Косово је погрешно колико и Ирак", публициста Нил Кларк - такође у Гардијану - почиње анализу стања на Косову подсећајући на речи америчког сенатора Џозефа Либермана из 1999, да се САД и ОВК залажу за исте хумане вредности и принципе, преноси писање листа Би-Би-Си.

Аутор се даље пита шта ли сенатор Либерман има да каже на Мартијев извештај који се темељи и на подацима америчког Еф-Би-Аја и закључује да извештај преставља осуду не само ОВК него и западне политике.

Извештај показује да је била лажна парола Тонија Блера да је рат НАТО-а против СР Југославије био "борба добра против зла" и "демократије против диктатуре".

Кларк у Гардијану даље подсећа да је још саветник председника Клинтона, Роберт Гелбард, описивао ОВК као "несумњиво терористичку групу" - док је лист Тајмс 2000. објавио да су амерички агенти обучавали припаднике ОВК пре бомбардовања 1999. и да су британски и амерички агенти, по речима команданта ОВК Шабана Шаље, контактирали са ОВК у Албанији 1996. године.

Наводећи још неколико сличних доказа о улози западних земаља у формирању и јачању ОВК, и описујући бомбардовање НАТО-а као "неморално колико и напад на Ирак", Кларк закључује да је заговорницима "либералног интервенционизма" врло важно да шире став да је Косово на неки начин успех, тим пре што је ирачки рат дискредитован.

Извештај Савета Европе ће им то отежати. Ако извештај помогне људима да буду сумњичавији према свакој будућој "либералној интервенцији" Запада, онда га треба поздравити - закључује своју анализу Нил Кларк у Гардијану, преноси Би-Би-Си.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи