Злочини о којима не сме да се ћути

Оптужбе о злочинима и нелегалној трговини органима на Косову не смеју да остану без одговора, најчешћа је реакција на извештај Дика Мартија. Представници Русије и ЕУ позвали су да се пред релевантне органе изнесу сви докази о умешаности некадашњег лидера ОВК Хашима Тачија у та злодела.

Извештај Дика Мартија о умешаности бившег лидера ОВК Хашима Тачија у трговини органима на Косову изазвао је буру реакција домаћих и светских званичника. Оптужбе не би требало да остану без одговора, поручују званичници и позивају да се пред релевантне органе изнесу сви докази за та злодела.

Србија је учинила све поводом истраге због трговине органима, тиме што је дошла до међународних субјеката и највише европске инстанце - Парламентарне скупштине Савета Европе и сада очекује њихове потезе, рекао је заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

Векарић је рекао да резолуција, односно препоруке Савета Европе, ако буду усвојене у јануару, имају посебну тежину за државе које желе да постану чланице Уније.

Москва узнемирена, Брисел опрезан

Узнемиреност због могуће улоге Тачија у злочинима изнела је и Русија, а шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да позива Запад да не прећуткује извештај Парламентарне Скупштине Савета Европе којим су откривени злочини бившег премијера Тачија.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић, после сусрета са Лавровом у Москви, рекао је да Тачи нема политичку будућност, пошто је у извештају известиоца Савета Европе Дика Мартија доведен у везу са организованим криминалом.

Ипак, Маја Коцјанчич, портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон, није желела да се изјасни о томе да ли извештај Дика Мартија значи да би Тачи сада требало да се повуче из трке за премијерску позицију.

"Све овакве наводе узимамо веома озбиљно. Ако постоје конкретни докази, позивамо Дика Мартија да их преда релевантним властима", рекла је портпаролка Кетрин Ештон, без конкретних одговора шта ће ЕУ сада предузети pо том питању.

Упитана да ли ЕУ мисли да Тачи може бити именован за премијера у овом тренутку, Maja Коцјанчич је одговорила да Унија не може да коментарише таква питања и да EУ очекује да ће изборни процес бити спроведен у складу са законом и међународним стандардима.

Према њеним речима, изборни процес и те оптужбе јесу две одвојене ствари које се не могу спајати.

Еулекс тражи "формалније доказе"

Из Мисије ЕУ на Косову поручују да ће размотрити наводе изнете у извештају, уз напомену да би Еулекс, уколико постоје конкретни докази, свакако, волео да добије нешто формалније од Мартија, како би могао да поступи у складу са тим.

С друге стране, генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд поручио је да оптужбе о нелегалној трговини људским органима на Косову не би требало да остану без одговора, истакавши да је веома забринут због садржаја оптужби.

Јагланд је позвао надлежне званичнике, укључујући и међународне, да учине максималне напоре да се дође до истине о томе шта се десило.

Члан Политичког комитета Савета Европе Милош Алигрудић рекао је агенцији Бета да су представници Косова у том телу данас у Паризу невешто покушали да представе извештај о трговини органима као измишљотину и пропаганду.

Функционер Демократске странке Србије додао је да су чак и представници земаља које су признале независност Косова били незадовољни начином на који су Албанци одговарали на питања о том извештају.

Према Алигрудићевим речима, та двојица посланика једногласно су описала Косово као државу благостања и рај на земљи, где једино, према наводима опозиционог посланика, постоји само ограничење слободе говора.

Злочини под маском националне борбе

Директор Београдског центра за људска права, професор Војин Димитријевић, каже да су сви свесни колико је било прљавштина и злочина током година које су пратиле распад Југославије.

Због тога је, сматра Димитријевић, неопходно да се, поред кажњавања виновника злочина, схвати да су их чинили управо они који се представљају као велики национални борци, а да ни Косово у том погледу није изузетак.

"Не бисмо улазили у то да ли је конкретно реч о Тачију, али се стекло толико разлога за сумњу да, једноставно, не сме да се допусти никоме да тврди да је безгрешан изашао из минулих ратова, па ни етничким Албанцима", оценио је Димитријевић.

У Мартијевом извештају наводи се да се косовски премијер Хашим Тачи налазио на челу групе која се бавила трговином људским органима, дрогом и оружјем.

У извештају сачињеном после две године истраге, наводи се да је Тачи вођа криминалне мреже која је почела са криминалним деловањем после рата 1999. и од тада је имала утицај на власт.

Извештај ће у четвртак бити размотрен на Одбору за људска права и законодавство Савета Европе, а уколико буде усвојен, Парламентарна скупштина СЕ расправљаће о њему крајем јануара.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи