Терзић у затвору

Бивши председник ФСС-а Звездан Терзић предао се полицији и пребачен је у Централни затвор. Звездан Терзић жели да докаже своју невиност на суду, рекао његов бранилац Владан Батић.

Директор полиције Милорад Вељовић изјавио је да се бивши председник Фудбалског савеза Србије Звездан Терзић предао јутрос Управи криминалистичке полиције Београда.

Терзић је спроведен у Централни затвор у Београду, пошто је на снази решење Вишег суда којим му је одређен притвор.

Вељовић је рекао да је Терзић, који је био у бекству од јануара 2008. године, дошао у пратњи свог адвоката Анте Бошковића и подсетио да је за њим била расписана међународна потерница.

Бошковић је за РТС рекао да не може да каже где је Терзић био у протеклом периоду, нити, како је навео, мисли да је то битно.

"Ми смо се нашли испред градског СУП-а, где се он пријавио са личном картом и могу да кажем да је било мало изненађење, али он је желео да у законитом поступку докаже своју невиност. И то је и главни мотив због чега је то и учинио. Да се не би више његово име провлачило по новинама", рекао је Терзићев адвокат.

Претходно је адвокатска канцеларија "Батић" саопштила да се Терзић ставио на располагање правосудним органима Србије, јер жели да на суду докаже своју невиност.

"Звездан Терзић верује у српско правосуђе. Он ће суду предочити доказе, све околности, и указати да је његов прогон био само у функцији медијске кампање бивше власти", саопштио је његов бранилац Владан Батић.

Батић је рекао да ће затражити да се Терзићу укине притвор који му је одређен, како је рекао, једино због бојазни од бекства.

"Његовом одлуком да добровољно уђе у поступак тај разлог аутоматски престаје, утолико пре што је као гаранцију да ће се уредно одазивати позивима суда понудио јемство у износу од 200.000 евра, још почетком јула прошле године, о чему до сада није одлучено", рекао је Батић.

Терзић ће сутра бити саслушан пред већем Вишег суда у Београду "на околности које се односе на притвор", пошто му је притвор одређен док је био у бекству, наведено је у саопштењу Вишег суда.

Седници већа ће, поред Терзића, моћи да присуствују јавни тужилац и Терзићев бранилац, а главни претрес је заказан за 17. и 20. јануар 2011. године.

Звездан Терзић две године је био у бекству, а медији су спекулисали да се крије на релацији Црна Гора-Русија, преноси Танјуг.

Министарство правде Србије најавило је да ће тражити хапшење и изручење свих окривљених који се налазе у Црној Гори после закључења споразума о изручењу окривљених, који је почео да се примењује одмах по потписивању у Београду, 29. октобра.

Оптужница против Терзића

Почетак суђења Терзићу и тројици његових сарадника заказан је за 17. јануар 2011, у Вишем суду у Београду. Према оптужници тужилаштва, они се терете да су противправно присвајали новац од трансфера фудбалера у иностране клубове.

Осим Терзића, оптужницом су обухваћени функционери клуба Милован Икодиновић, Владимир Булатовић и фудбалски менаџер Душан Подунавац.

Оптуженима се на терет ставља кривично дело злоупотребе службеног положаја, а прети им казна до 12 година затвора.

Терзић је оптужен да је 1998. године, као директор ОФК Београда, уз помоћ Никодиновића, узео 1,1 милион немачких марака злоупотребама у преласку фудбалера Вање Грубача из ОФК Београда у немачки Хамбургершпорт ферајн.

Друга тачка оптужнице Терзића терети да је, 2003. године, приликом преласка фудбалера Срђана Станића из ОФК Београда у московски Спартак, закључио два уговора о трансферу, од 1,7 милиона евра и од 400.000 евра, од којих је ОФК Београду уплаћено 400.000 евра, а 1,3 милиона евра предузећу "Интегрејтид инвестмент сервисиз".

Тако је Терзић, према наводима оптужнице, том предузећу прибавио нелегалну корист од 1,3 милиона евра, а Управни одбор ОФК Београда неистинито обавестио да клубу од тог трансфера припада 400.000 евра.

Терзић, Булатовић и Подунавац оптужени су да су, крајем 2005. године и почетком 2006. године, злоупотребама у трансферу фудбалера Бранислава Ивановића из ОФК Београда у московску Локомотиву предузећу "Гардиан ворлдвајд" прибавили нелегалну корист од два милиона евра.

Булатовић је оптужен да је Подунавцу прибавио нелегалну корист од 100.000 евра, приликом преласка фудбалера Стевана Стошића из ОФК Београда у шпанску Малагу.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи