Суђење Суботичком, сведочи Артемије

Пензионисани владика Артемије изјавио на суђењу директору грађевинског предузећа "Раде Неимар" Предрагу Суботичком, да је у Рашко-призренској епархији све рађено по закону и уз његово знање. Суботички је оптужен да је са бившим анхимандритом Симеоном Виловским противправно присвојио око 350.000 евра из епархијског фонда.

У Вишем суду у Београду почело је суђење директору грађевинског предузећа "Раде Неимар" Предрагу Суботичком који је заједно са бившим анхимандритом Симеоном Виловским оптужен за противправно присвајање средстава из епархијског фонда.

Пензионисани владика рашко-призренски Артемије изјавио је на суђењу да је у Рашко-призренској епархији све рађено по закону и уз његово знање, као и да за све постоји документација.

Суботички и бивши блиски сарадник владике Артемија, Дејан (Симеон) Виловски оптужницом се терете да су од 8. јула 2004. године до неутврђеног дана крајем јануара ове године, злоупотребом службеног положаја, незаконито присвојили скоро 350.000 евра из благајне Епархије рашко-призренске и косовскометохијске.

Виловски борави на слободи у Грчкој, пошто је Врховни суд те државе средином јула одбио захтев Србије за његово изручење и уз кауцију га пустио из притвора, па се Виловском и Суботичком суди у одвојеним процесима.

Одлуком Српске Православне цркве Виловском, који је био сарадник умировљеног владике Артемија, недавно је одузет монашки чин и враћено му је световно име.

Бранилац Виловског адвокат Бранислав Тапушковић изјавио је средином августа, одмах по подизању оптужнице, да Виловски не намерава да се појави на суђењу у Београду јер се, како је навео, у току досадашњег поступка није показало да му била обезбеђена правичност суђења.

Суботички је у притвору од фебруара ове године.

Према наводима оптужнице, Виловски је, као одговорна особа која је била овлашћена за заступање Епархије рашко-призренске и косовскометохијске, преко благајне епархије, Суботичком у готовини исплаћивао новац за наводно извршене радове на реконструкцијама и адаптацијама манастира на Космету.

Бивши анхимандрит давао је усмене налоге благајнику Миливоју Марковићу да преко благајне, на руке, директору "Рада Неимара" исплати 349.875 евра, на име фиктивних радова. Овај новац, Суботички је уплаћивао на рачун свог предузећа.

Благајник Миливоје Марковић је по налогу Виловског сачинио 18 признаница за новац који је исплатио Суботичком. На овај начин, Суботичком је прибављена корист од близу 350.000 евра, а Епархија рашко-призренска и косовскометохијска оштећена је за овај износ, наводи се у оптужници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи