Млекаџије под истрагом

Тужилаштво покренуло преткривични поступак против фирме "Денјуб фуд груп", због злоупотреба у откупу млека. За кривично дело злоупотребе монополистичког положаја, предвиђена казна од шест месеци до пет година затвора и новчана казна. "Имлек": Одлука Управног суда правно неутемељена.

Због злоупотреба монополистичког положаја у откупу млека, Прво основно јавно тужилаштво покренуло је преткривични поступак против власника и одговорних у компанији "Денјуб фуд" груп.

За то кривично дело, поред новчане казне, предвиђен је и затвор од шест месеци до пет година. Управни суд Србије јуче је пресудио да је та компанија злоупотребила монопол у откупу млека.

После пресуде Управног суда, због злоупотребе монополистичког положаја, у причу се, по службеној дужности, укључило и Тужилаштво.

"Постоје основи сумње да је Данјуб фуд група наметала неједнаке услове произвођачима чиме су конкуренцији онемогућавали улазак на тржиште откупа млека, а проивођаче млека стављали у зависан положај", рекао је портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић.

У "Данјуб фуд групи" кажу да ће се огласити тек када добију и проуче пресуду Управног суда. У Комисији за заштиту конкуренције не могу да коментаришу пресуду, коју нису добили. Ни Министарство трговине за сада се не оглашава.

Портпарол Управног суда Србије Весна Дабић је рекла да је тај суд одбио тужбу у управном спору Индустрије млека и млечних производа "Имлек" из Београда и "Млекаре" из Суботице и потврдио као законито решење Комисије за заштиту конкуренције.

"Ова одлука Управног суда у овом конкретном случају је коначна и на њу стране немају право ни жалбе нити да подносе неки конкретни правни лек", рекла је Дабић.

Бивша председница Комисије за заштиту конкуренције Дијана Марковић Бајаловић очекује да ће пресуда Управног суда и најава тужилаштва означити почетак озбиљније бробе против монопола на тржишту Србије, а да би се то остварило, потребна је политичка воља и већа подршка правосуђа.

"Имлек" негира да има доминантан положај

Индустрија млека и млечних производа "Имлек" саопштила је да је "правно неутемељена и неуверљива" одлука Управног суда да одбије њену тужбу против Комисије за заштиту конкуренције која ју је прогласила монополистом на тржишту млека.

"Положај доминантног произвођача никада нисмо стекли, а најмање смо били у прилици да тај положај злоупотребљавамо", навео је "Имлек" уз напомену да у Србији ради више од 200 млекара што, како је наведено, говори о широком и врло отвореном тржишту.

"Очекујемо да ће се решења за ову новонасталу ситуацију ипак наћи у оквиру закона на задовољство потрошача, Имлека и наших више од 5.000 малих акционара", наводи се у саопштењу "Имлека".

Подсећајући да је број грла млечних крава смањен за више од 100.000 у протекле две године, "Имлек" је навео да је недовољна понуда сировог млека довела до пада производње њихових готових производа који су осетили потрошачи и због чега и они као предузеће трпе пословну штету.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи