Шешељ: Желе да умрем

Лидер СРС Војислав Шешељ изјавио да је сасвим убеђен да Хашки трибунал манипулише његовим здравственим стањем с циљем да умре, уз уредну медицинску документацију, која би Трибунал ослободила сваке одговорности.

Оптужени лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је пред Трибуналом у Хагу да је "убеђенији него икада да неко споља манипулише" његовим здравственим стањем, с циљем да се изазове његова смрт.

После медицинског захвата којем је био подвргнут прошлог четвртка, Шешељ је дошао у судницу на расправу о стању у поступку који се против њега води по оптужници за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ od 1991. до 1993. године.

Шешељ је потврдио да је био подвргнут "аблацији" - интервенцији у срцу, ласерском сондом убаченом кроз крвне судове у препони, ради лечења срчане аритмије и тахикардије. Оптужени је рекао да га нико није обавестио о исходу интервенције.

"Можда је операција била успешна, али зашто ја осећам исте симптоме", рекао је Шешељ.

На питање председавајућег судије Жана-Клода Антонетија да ли му здравствено стање дозвољава да буде присутан у судници, Шешељ је одговорио потврдно.

"Да, увек ми здравствео стање дозвољава да будем присутан у судници. Никада се до сада није десило да због мог здравственог стања заседање није могло бити одржано. Све док будем у стању да дишем, бићу у стању да учествујем у поступку", рекао је Шешељ.

Лидер СРС је, међутим, изјавио да је "данас више него икада убеђен да неко споља манипулише" његовим здравстеним стањем.

"Треба да умрем, а да медицинска документација буде беспрекорна, па да кажу - учинили смо све што смо могли, али, ето, десило се", навео је Шешељ.

Поновио је да се тиме тражи излаз из процеса који не може бити завршен осуђујућом пресудом.

На питање судије Антонетија верује ли да су судије умешане у то, Шешељ је одговорио одречно, рекавши да "нема доказа" за своју тврдњу, али да говори о ономе што се, по њему, догађа.

Негирајући изјаву представнице Трибунала Нерме Јелачић да током захвата није било компликација, Шешељ је тврдио да је током интервенције, која је трајала три сата, "изгубио свест", а да га је хирург, кад се повратио, обавестио да је то било услед недостатка кисеоника.

Операција "можда" успела

"То је озбиљна компликација. Најгоре од свега, нисам сазнао да ли је операција успела или не. Можда је успела, али зашто ја осећам исте симптоме", казао је Шешељ.

Лидер СРС је тврдио да му је хирург рекао да ће се резултати интервенције "знати за три-четири месеца" нагласивши да су му ЕКГ резултати по повратку у притвор били лоши и да су лекар и медицинска сестра то настојали да прикрију од њега, уз изговор да је покварен апарат.

Данашњим ЕКГ прегледом, по речима оптуженог, утврђено је да му је пулс успорен - око 40 откуцаја у минуту - док је пре уласка у судницу био 54 откуцаја.

Шешељ је навео и да се подаци о здравстеном стању прикривају од њега, као и од других притворених - Владимира Лазаревића, Небојше Павковића и Јовице Станишића. Оптужени је протестовао и због тога што је у болници био под лажним именом.

"Поносим се својим именом, поносим се што ме је Хашки трибунал оптужио за ратне злочине и што ме свуда воде са лисицама. Поносим се својим лисицама", рекао је Шешељ.

Судија Антонети је рекао је и да је добио писмо у којем је Шешељев правни саветник Борис Алексић изложио забринутост због "недовољне" постоперативне неге Шешеља у притвору, а не у болници.

То писмо, у којем се, како је рекао, подсећа и на смртне случајеве до којих је дошло у притвору Трибунала, судија Антонети ће проследити председнику Трибунала Патрику Робинсону.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи