Србија тражи изручења од Црне Горе

Министарка правде Снежана Маловић очекује да ће двојица црногорских државаљана, Борис Лабан и Самир Мусић, брзо бити изручени Србији. Београд и Подгорица разменили прве оптужене, обухваћене Споразумом о размени сопствених држављана.

Министарство правде упутило је надлежним органима Црне Горе молбу за изручење Бориса Лабана и Самира Мусића, црногорских држављана против којих се у Србији води кривични поступк пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду.

Mинистарка правде Снежана Маловић прецизирала je да су Лабан и Мусић ухапшени у Бјелом Пољу по потерници коју је за њима расписала Република Србија, а на основу Споразума о изручењу између Србије и Црне Горе који је у Београду потписан 29. октобра.

Министарка правде очекује да ће ухапшени врло брзо бити изручени, тачније након спроведеног поступка.

Министарка Маловић је најавила да ће Министарство правде, пошто добије званично обавештење да је преосталој четворици који су ухапшени у Црној Гори одређен екстрадициони притвор, одмах, као и у претходна два случаја, упутити захтев за изручење.

"Ефикасна примена споразума потврда је нашег опредељења да ојачамо сарадњу у борби против организованог криминала", истакла је Маловићева.

Према њеним речима, потписани споразум омогућава да сви они који су почили кривична дела одговарају пред судом и да не избегну правду скривајући се иза држављанства.

"Сви они који већ дуже време избегавају хапшења и суђења, заклањајући се иза држављанства биће процесуирани", поручила је министарка правде.

Лабан се тражи ради предаје Посебном одељењу Вишег суда у Београду у циљу довршења кривичног поступка који се против њега води због кривичног дела удруживање ради вршења кривичних дела, неовлашћене производње и ставјања у промет наркотика и фалсификовања исправе.

Борис Лабан је осумњичен да је као члан нарко групе Дарка Шарића један од организатора шверца више од две тоне кокаина из Јужне Америке.

Мусићево изручење тражи се у циљу довршења кривичног поступка који се против њега води пред Посебном одељењу Вишег суда у Београду због кривичног дела злочиначког удруживања и неовлашћене производње, држања и стављања у промет наркотика.

Прва размена преступника

Србија и Црна Гора размениле су прве оптужене или осуђене за одређена кривична дела, обухваћене Споразумом о размени сопствених држављана који је у петак потписану Београду.

Подгорички Интерпол изручио је Министарству унутрашњих послова Србије Његослава Марјановића (55) из Београда, док је српска полиција црногорској изручила Никшићанина Драгана Радосављевића (56), Александра Спичановића (27) из Подгорице и Дарка Митровића (51), саопштено је из Управе црногорске полиције.

Спичановић је, како се наводи, ухапшен 27. јула 2010. године у Београду, а Интерпол Подгорица га је потраживао ради вођења кривичног поступка пред Вишим судом у Подгорици због кривичног дела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога.

Службеници Интерпол Подгорица су од колега из Србије преузели и Дарка Митровића, држављанина Црне Горе, рођеног у Љубљани.

"Митровић је пресудом Окружног суда у Београду 2005. године осуђен на казну затвора у трајању од осам година, у коју му се урачунава време проведено у притвору од 22. јула 2004. године, због кривичног дела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога", наводи се у саопштењу.

Црногорско Министарство правде, каже се у саопштењу, дало је сагласност за пренос извршења преосталог дела казне затвора из Србије у Црну Гору.

Србија је Црној Гори изручила и Драгана Радосављевића из Никшића ради привођења на издржавање казне затвора у трајању од једне године, по пресуди Основног суда у Бару због кривичног дела посредовање у вршењу проституције.

Подгоричка полиција је Србији изручила Његослава Марјановића, којег је Интерпол Београд потраживао ради привођења на издржавање казне затвора од годину и два месеца због почињеног кривичног дела у тој држави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи