Суђење Караџићу поново прекинуто

Због лошег здравственог стање Радована Караџића суђење пред Хашким трибуналом поново прекинуто. Сарајеву одобрено месец дана за достављање додатне документације, по захтеву одбране.

Суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу пред Трибуналом у Хагу и данас је прекинуто, због лошег здравственог стања оптуженог. Оптужба је извела новог сведока, криминалистичког техничара Богдана Видовића, који сведочи под својим именом и презименом, али уз заштиту лика.

Видовић је учествовао у више истрага снајперских и артиљеријских инцидената у Сарајеву. Након читања резимеа његовог исказа, Караџић је требало да почне са унакрсним испитивањем, али пошто се не осећа добро, суђење је прекинуто.

Караџић је рекао да му је вентилатор изнад главе цело лето правио проблем и оставио последице по главу, врат и кичму, што је утицало на његову деконцентрацију.

Суђење Караџићу биће настављено у понедељак, 18. октобра, када ће бити изведен нови сведок оптужбе Дејвид Фрејзер, а унакрсно испитивање Видовића предвиђено је за среду, 20. октобар.

По захтеву Судског већа, пре извођења сведока оптужбе Видовића, у судници је одржана расправа којој је у име БиХ присуствовала амбасадорка у Холандији Миранда Сидран-Камишалић.

Обавезујући налог сарајевским властима

Караџић је поново затражио да Трибунал изда обавезујући налог властима у Сарајеву да пронађу и одбрани доставе документе о испорукама оружја које су 1994. добиле из иностранства преко аеродрома у Тузли и друге материјале.

Подсећајући да је о томе Унпрофор спровео истрагу и сачинио документацију, Караџићев правни саветник Питер Робинсон је рекао да одбрана "жели да зна ко је из власти БиХ преузео то оружје".

Робинсон је изразио сумњу у искреност БиХ при спровођењу претрага за тим материјалима, рекавши да је неке од докумената за које је Сарајево тврдило да их нема, одбрана добила од хашког тужилаштва којем их је раније доставила БиХ.

Караџић је рекао да тражи и документе о злочинима које су у Сарајеву починиле снаге полиције БиХ, "а који се приписују Србима".

Додатних месец дана

Потребу да одбрани буду достављене и матичне књиге умрлих током рата у Сребреници, Караџић је засновао на тврдњи да без тога "нема ниједног доказа да је ико умро природном смрћу, већ се све смрти приписују Србима".

Амбасадорка Миранда Сидран-Камишалић узвратила је да су до сада спроведене претраге у архивама показале да власти у Сарајеву те документе не поседују или да они не постоје.

БиХ је до сада учинила "све што је могла" да одговори на захтеве одбране који су били широки и непрецизни, назначила је она. По њеним речима, став је власти БиХ да захтеви одбране морају долазити преко Трибунала.

Амбасадорка Сидран-Камишалић је за окончање претрага и достављање комплетног извештаја Трибуналу затражила додатних месец дана. Председавајући судија О Гон Квон рекао је да ће веће одлуку о Караџићевом захтеву донети пошто прочита тај извештај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи