Оптужница због шверца цигарета

Против власнице предузећа "Треф рентакар" Бојане Бајрушевић и бившег директора Савезне управе царина Михаља Кертеса подигнута оптужница због шверца цигарета.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против власнице предузећа "Треф рентакар" Бојане Бајрушевић (45) због сумње да је организовала криминалну групу која је шверцовала цигарете од 1996. до 2001. и тако зарадила више од 51.8 милиона немачких марака, речено је Танјугу у том тужлаштву.

Као чланови групе у оптужници су означени тадашњи директор Савезне управе царина Михаљ Кертес (63), власник шпедиције "Шоп" Валентин Петров (44) и двојица и запослених том предузећу Миодраг Праиловић (57) и Предраг Јованчић (43).

Кертес се терети да је у договору са Бајрушевићевом давао налоге радницима царине на граничним прелазима Келебија, Прешево и Батровци да се контингенти предузећа "Треф рентакар" пуштају без провере документације и прегледа робе.

Заузврат је, према оптужници, добијао десет картона цигарета, који су из суботичког магацина "Треф рентакар" довожени у царински магацин у том граду, а затим пребацивани у зграду Царине у Београду.

Бајрушевићева, Петров, Правиловић (57) и Предраг Јованчић (43) терете се да су преко "Треф рентакара" увозили цигарете, а да су фалсификованом документацијом приказивали увоз намештаја или друге робе.

Бајрушевићева није никад хапшена, и брани се са слободе пошто је специјалном суду положила јемство од 370.000 евра уписом хипотеке на стан у марту 2008. године. Тада је повучена Интерполова потерница која је за њом била расписана због бекства.

Кертес служи затворску казну затвора од годину и шест месеци због прикривања извршилаца злочина на Ибарској магистрали, а у току му је суђење пред Специјалним судом због изношења новца из Србије на Кипар.

Ово је трећа оптужница Тужилаштва за организованикриминал против "дуванских мафија" које су деловале деведесетих година у Србији.

Групама одбеглог Станка Суботића Цанета и Синише Стојчића суђења су увелико у току, док су Мира Марковић и Марко Милошевић и даље под истрагом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи