Осуђени нападачи на Панчића

Милош Младеновић и Данило Жужа осуђени на по три месеца затвора, због напада на новинара Теофила Панчића. Нападачима укинут притвор и замењен за меру забране напуштања боравишта и изречена забрана да се приближавају Панчићу на удаљености ближој од 100 метара. Тужилаштво најавило жалбу.

Први основни суд у Београду осудио је на по три месеца затвора Милоша Младеновића и Данила Жужу, због напада на новинара недељника Време Теофила Панчића, изјавила је портпаролка тог суда Ивана Рамић.

Младеновићу и Жужи је истом пресудом укинуо притвор, али им је одредио меру забране напуштања боравишта, као и забрану да се приближавају Панчићу на удаљености ближој од 100 метара, прецизирала је Ивана Рамић.

Младеновић и Жужа су, 24. јула, око 23 сата, у Земуну, у аутобусу јавног превоза на линији 83, по претходном договору напали Панчића и ударали га шипком и рукама. После напада, трчећим кораком, побегли су са лица места.

За кривично дело насилничко понашање, за које су осуђени Младеновић и Жужа, запрећена је казна затвора од шест месеци до пет година затвора, али су они, као млађи пунолетници, и до сада неосуђивани, осуђени на казну испод законског минимума.

Тужилаштво ће уложити жалбу 

Портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић рекао је да ће Тужилаштво уложити жалбу на пресуду Првог основног суда у Београду, јер није задовољно висином казне која је изречена нападачима на Панчића.

"Тужилаштво сматра да овако изречена казна није примерена тежини кривичног дела, јер је нападнут новинар и не одражава, по нашем ставу, дух закона", рекао је Томо Зорић.

После добијања писаног отправка пресуде, Тужилаштво ће саопштити више детаља и направити анализу о томе који су разлози суда да донесе такву одлуку.

Зорић је истакао да је у питању веома озбиљно кривично дело, насилничко понашање, за које је запрећена казна затвора до пет година и оценио да се са казнама попут ових које су изречене нападачима на Панчића, не може остварити циљ ни генералне ни специјалне превенције.

Подсетио је да су осумњичени били у бекству до хапшења, а да су, после данашње пресуде, пуштени на слободу и да ће Тужилаштво уз жалбу на пресуду Апелационом суду поднети и жалбу на решење о укидању притвора, због опасности од бекства.

Вукашин Обрадовић из НУНС-а сматра да је то "једна у низу апсурдних пресуда које постају манир српског правосуђа".

"То је нешто што нас пуно забрињава. Ви можете данас изабрати новинара незадовољни његовим писањем, пребити га и добити за то три месеца затвора. Мислим да је ово једна срамотна пресуда и да она неће опстати на вишем суду", оценио је Обрадовић.

И у Удружењу новинара Србије разочарани су пресудом.

"Ми смо прилично разочарани зато што смо се борили и изборили да прошлог лета у кривични законик уђе одредба у којој се напад на новинара третира као напад на посебно службено лице јер је то професија од посебног друштвеног интереса", рекла је председница УНС-а Љиљана Смајловић.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи