Зли духови над судницом

Војислав Шешељ изјавио, пред Трибуналом у Хагу, да Запад жели да изазове његову смрт као излаз из процеса који не може бити завршен осуђујућом пресудом. Председавајући судија Антонети рекао да је ситуација таква "као да се зли дух надвио над процесом против Шешеља".

Оптужени Војислав Шешељ изјавио је, пред Хашким трибуналом, да пати од аритмије и тахикардије, које постају све већи проблем, сугеришући да западне земље желе да изазову његову смрт као излаз из процеса који, како је рекао, не може бити завршен осуђујућом пресудом.

Током данашње "административне расправе", Шешељ је рекао да против аритмије и тахикардије нису помогли ни "електрошокови", којима је прошлог петка "ургентно" и "под наркозом" био подвргнут у хашкој болници Броново.

На питање судије Флавије Латанци да ли је на то дао писани пристанак, Шешељ је одговорио: "Не, у петак су ме одвели, рекли су да је ургентно, а ја се нисам противио. Било је под наркозом, ништа нисам осетио, али је било неуспешно".

Шешељ је рекао и да је лекар у судском притвору "инсистирао" да се он данас не појави у судници, зато што сматра да је судница извор стреса.

"Ја сам то одбио и рекао да се најбоље осећам у судници", рекао је Шешељ и додао да ће ових дана поново бити подвргнут том третману.

Председавајући судија Жан-Клод Антонети рекао је да Претресно веће "нестрпљиво очекује" налазе специјалиста који прегледају Шешеља и да ће "предузети све мере" да оптуженом буде пружена примерена нега.

Судија Антонети напоменуо је и да је добио "узнемиравајуће писмо" од "Шешељу блиске особе" уз које је био приложен и кардиолошки налаз, који је он, затим, предао специјалистима које је именовао Трибунал.

Током расправе, председавајући судија приметио је и да је ситуација таква "као да се зли дух надвио над процесом" против Шешеља, уз опаску да би "у једном тренутку могао донети одлуку да у томе више не учествује".

Антонети: Могућ прекид суђења

Судија Антонети поменуо је и могућност прекида суђења, ако буде неопходно, али је Шешељ то одбио.

Понављајући да се поступак против њега неоправдано отеже и да је у притвору осму годину, Шешељ је сугерисао да западне силе и њихове тајне службе покушавају да изазову његову смрт.

"Из овог се процеса мора некако изаћи, то је јасно и газдама Хашког трибунала - САД, Великој Британији, НАТО-у, ЦИА, МИ-6. Свима, целој светској правосудној јавности, јасно је да нема темеља ни за какву осуђујућу пресуду, па се отеже и чека се да оптужени умре и да му се мало помогне. Како, не знам, само се питам", рекао је Шешељ.

Рекао је да "удружено дејство тахикардије и аритмије може изазвати инфаркт и мождани удар, а шта ће изазвати - видећемо".

"Ако умрем, забрањујем обдукцију, то нико нема право да уради - из било ког разлога", нагласио је, тврдећи да нису пронађени органски узроци поремећаја ритма срца и да би то могли бити "електронски импулси".

Шешељ: Постепено тровање

Претходне поремећаје у раду јетре, Шешељ је назвао "постепеним тровањем" храном, које је приписао "актерима и изворима" које није идентификовао зато што "нема доказа".

Тврдио је и да му се рад јетре нормализовао, откако је почео да "једе искључиво конзерве и суву храну".

Током данашње расправе, Шешељ се успротивио захтеву тужилаштва да као докази буду прихваћени изводи из белешки генерала Ратка Младића, рекавши да постоје "озбиљне сумње" да су ти дневници аутентични. При том се позивао на писање хрватске штампе.

Образложења тужилаца о релевантности тих белешки, Шешељ је одбацио, тврдећи да су резултат "фалсификата", "дилентантизма" и "идиотлука" тужилаца.

Шешељ је приговорио и да му тужиоци нису доставили ослобађајуће делове Младићевих дневника из којих се види да су се поједини хрватски званичници, 1993, залагали за исељавање Хрвата из Војводине, у оквиру размене становништва.

Осврћући се на истрагу коју је Претресно веће наложило о Шешељевим тврдњама да су неке сведоке застрашивали тужиоци и њихови истражитељи, председавајући судија Антонети казао је да још није именован "пријатељ суда", који ће је спровести.

Антонети је најавио да ће затражити сопствено изузеће из Већа, ако после истраге буде подигнута оптужница за непоштовање суда.

Судија Антонети на крају је напоменуо да је тешко рећи када ће бити следеће заседање, али је изразио наду да би се тада могло расправљати и о Шешељевом захтеву за ослобађање, по окончању доказног поступка одбране.

Шешељ се није изјашњавао да ли ће такав захтев поднети. По речима судије Антонетија, Претресно веће ће ускоро одлучити о захтевима тужилаца да у спису буду уврштени дневници генерала Младића, као и писани докази без исказа сведока.

Шешељ је оптужен за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ, од 1991. до 1993. У притвору Трибунала, Шешељ је од 24. фебруара 2003. године, када се добровољно предао. Суђење је, после једног неуспелог покушаја и Шешељевог штрајка глађу, почело у новембру 2007. године.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи