Реакције на Брамерцову изјаву

Реагујући на изјаву главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца, председник Тадић рекао да је потрага за хашким оптуженицима једна од темељних тачака рада Владе Србије. Хапшење генерала Младића приоритет.

Поводом изјаве главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца да Београд недовољно сарађује са тим судом, председник Србије Борис Тадић рекао је да је потпуно опредељен да се процес сарадње с Хашким трибуналом заврши, и да се на простору Југоисточне Европе изгради амбијент који нас лишава историјских конфликата.

Председник Србије је истакао да је потрага за хашким оптуженицима једна од темељних тачака рада Владе Србије, њега као председника, унутрашња законодавна обавеза Србије, као и њена морална обавеза и претпоставка помирења у региону.

"Чак и ако од сутра не би постојао Хашки трибунал, ми бисмо наставили трагање за оптуженима за ратне злочине, јер је то наша унутрашња законодавна обавеза, морална обавеза и претпоставка помирења у региону", изјавио је Тадић у Њујорку, где присуствује заседању Генералне скупштине УН.

Тадић је нагласио да "никаква политика условљавања не производи већу активност у Србији у трагању за хашким оптуженицима".

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће Србија предузимати све мере које би требало да покажу остваривање пуне сарадње са Хашким судом.

Дачић је, поводом критика главног тужиоца Трибунала Сержа Брамерца да Србија недовољно сарађује са тим судом, рекао да би Брамерц током наредне посете Београду требало да се увери да је та сарадња на виском нивоу.

Министар Дачић није желео да коментарише наводе Брамерца о начину потраге за двојицом преосталих хашких бегунаца - Ратком Младићем и Гораном Хаџићем.

Министар је рекао да, уколико има неких примедби на начин потраге за хашким оптуженицима, сигурно је да ће их они који су директно одговорни за то у потпуности сагледати.

Дачић је подсетио и да је МУП све информације о преосталим хашким бегунцима, укључујући и оне добијене од страних обавештајних служби, проверио и да су се "све, нажалост, показале као нетачне".

Ивица Дачић је додао да су у сарадњи Србије са Хашким судом у последњих неколико месеци направљен значајни искорак "када је реч о доказним материјалима", додајући да је с тим упознат и Брамерц.

Векарић: Брамерцова оцена се не односи на тренутно стање

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је да оцена главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца о сарадњи Србије са Хашким трибуналом није оцена тренутног стања.

"То је оцена из јунског извештаја, а не оцена тренутног стања о сарадњи са Хашким трибуналом", рекао је Векарић, наводећи да се оцена главног тужиоца не односи на извештај о сарадњи који ће Брамерц поднети средином новембра.

Према његовим речима, Србија је применила највећи број предлога Хашког трибунала у области потраге за хашким бегунцима и тај посао се заједнички ради.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић и шеф Акционог тима изјавио је да је хапшење хашког бегунца, генерала Младића, приоритет наше државе и посао број један, на коме се ради све време.

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић оцењује да је изјава Брамерца о недовољној сарадњи Србије са Хашким судом изненађујућа, али да она не треба да отвара јавну полемику са главним тужиоцем, већ, како каже, конструктиван дијалог, како би хапшење хашких бегунаца учинили ефикаснијим.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић изјавио је да власти у Србији треба хитним и ефикасним мерама да одговоре на примедбе тужилаштва у Хагу, како би Србија у октобру добила позитиван став Савета министара о чланству у ЕУ.

Јовановић је рекао да Србија треба хитно да контактира са хашким тужилаштвом и да дефинише мере којима ће одговорити на изнете примедбе "како би се деблокирао процес приближавања ЕУ и омогућило Савету министара да у октобру изнесе позитиван став о чланству Србије у ЕУ".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи