Пријаве за цурење амонијака у "Митросу"

Због хаварије у "Митросу" у којој је исцурело 7,4 тоне амонијака, поднете кривичне пријаве против три особа. Један од окривљених, стечајни управник "Митроса" Милорад Срдановић, тврди да није знао да амонијак цури из хладњача.

Републички инспектор за заштиту животне средине Душан Косјер изјавио је да је поднео кривичне пријаве против три особе које се сумњиче да су одговорне за хаварију у "Митросу", када је из, засад, још неутврђених разлога, исцурело 7,4 тоне амонијака.

Кривичне пријаве су поднете против стечајног управника предузећа "Митрос" Милорада Срдановића, директора "Таково аграра" Мирослава Ј. и власника компаније "Свислајон Таково" Родољуба Драшковића.

Према речима Косјера, у току овог поступка треба да се утврди не само како је, већ где и када је исцурео амонијак, који је веома опасан за животну средину.

Цурење је откривено када је пре неколико дана "Митрос" остао без струје, па је амонијак требало да се измести на безбедније место.

Према документацији до које је дошао републички инпектор, у "Митросу" се налазило 10,9 тона амонијака, али је приликом његовог измештања утврђено да га има само 3,2 тоне.

Стечајни управник Кланице "Митрос" из Сремске Митровице Милорад Срдановић рекао је да није знао да амонијак, који је јаки отров, цури из њиховог система хладњача.

Срдановић је агенцији Бета рекао да од новембра прошле године, од када је стечајни управник, није осетио ништа што би указивало на то да у кланици постоји већа количина амонијака која испарава.

Судећи према реакцији надлежних за заштиту животне околине у "Митросу" је избегнута катастрофа.

Верује се да је до цурења ове опасне материје дошло због неисправности система и то, на срећу, дужем временском периоду тако да нису забележене последице код људи, животиња и биљака.

Косјер је рекао да је којим случајем одједном исцурела велика количина ове опасне материје, пола житеља Срема би било отровано, или би имали трајне здравствене проблеме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи