Читај ми!

На Видличу гори неколико стотина хектара, препоручено проглашавање ванредне ситуације у делу Пирота и Димитровграда

Борба с ватром на Видличу код Пирота и Димитровграда и даље траје, јавља дописник РТС-а. Ситуација код Димитровграда је непромењена у односу на синоћ, рекао је председник Општине Владица Димитров. Препоручено проглашавање ванредне ситуације на делу територије Пирота и Димитровграда. У Жагубици и на Сувој планини сумња се да су пожари подметнути. Пожар на Тари, на Бањској стени, сад је под контролом. Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да је сектор за ванредне ситуације током јучерашњег дана имао 220 интервенција на територији Србије, од чега је било 198 пожара.

Од почетних 200 – на Видличу се ватра проширила на неколико стотина хектара. Гори сува трава и ниско растиње на веома неприступачном, стеновитом терену, што умногоме отежава гашење пожара.

На седници окружног сектора за ванредне ситуације препоручено је да Град Пирот и Општина Димитровград прогласе ванредну ситуацију на делу својих територија, јавља репортер РТС-а.

Недељко Гагић из Сектора за ванредне ситуације рекао је за РТС да је у акцију гашења пожара на Видличу укључено близу 60 ватрогасаца и 38 радника ЈП "Србијашуме" – укупно око 120 људи.

"Хеликоптерска јединица је радила јуче у току дана са два хеликоптера. Данас су дошли да урадимо извиђање, да видимо у ком правцу су се ти прсти пожара ширили и да би било најбоље да дејствују касније", истакао је Гагић.

Додао је да се ради о изузетно тешком и неприступачном терену на којем се налази мешавина ниског растиња и четинарске и листопадне шуме.

"Такође, ради се о екстремним временским условима. Имамо сушу, месец дана овде киша није пала", навео је Гагић.

Ситуација код Димитровграда је непромењена у односу на синоћ, рекао председник Општине Димитровград Владица Димитров.

Општина пружа сву логистичку подршку у механизацији и људству на терену како би помогла ватрогасним и другим екипама.

Најкомпликованија ситуација тренутно је у атару села Висички Одоровци и Гуленовцима. Иначе, ангажовани су и хеликоптери и само у недељу је било више од 50 налета.

У овом тренутку нису угрожена села, становништво и објекти, али се ситуација прати, рекао је Димитров.

Колико дуго ће трајати борба са ватреном стихијом на планини Видлич, умногоме ће зависити и од временских услова – који сада не иду наруку због високих температура које се очекују и наредних дана.

Припадници Сектора за ванредне ситуације имали су готово 200 интервенција, углавном због пожара на отвореном. Упозоравају грађане да буду пажљиви јер врели талас дуго траје и свака непажња може да доведе до великих пожара. 

понедељак, 26. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару