Читај ми!

Пожари у Србији – ситуација на Старој планини комплексна, сумња се да су подметнути у Жагубици и на Сувој планини

Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић обишао је највеће пожаре на територији Србије. На Старој планини ситуација је комплексна, терен је изузетно неприступачан, па ће ватрогасци приступити акцији десантирања. У Жагубици и на Сувој планини сумња се да су пожари подметнути. Пожар на Баљској стени, на Тари, је под контролом.

Лука Чаушић је обишао највеће пожаре који су тренутно на територији Србије, а које гасе припадници Сектора за ванредне ситуације, летелице Хеликоптерске јединице, радници јавног предузећа "Србијашуме“ и локалне самоуправе.

Највећи пожари су тренутно у подножју врха Видлич на Старој Планини, у општинама Димитровград и Пирот.

"Ту је ситуација јако комплексна, изузетно неприступачан терен, где раде припадници Сектора за ванредне ситуације, припадници јавног предузећа 'Србијашуме', локалне самоуправе и два хеликоптера Хеликоптерске јединице МУП-а. На овом подручју, два села Одоровци и Гуленци су угрожена, којима се примиче пожар, али ми ћемо све снаге усмерити да заштитимо становнике", навео је Чаушић.

Терен је изузетно неприступачан, тако да ће се приступити и акцији десантирања како би ватрогасци пришли пожару.

Чаушић је такође навео да се пожар разгорео и у Жагубици, и по његовим речима, постоји сумња да је једно лице подметнуло пожар, као и да постоји сумња да је пожар подметнут и у рејону Суве планине.

"Управо се сада налазимо у атару села Нересница, код Кучева, пожар такође није локализован, али припадници Сектора за ванредне ситуације дају све од себе да га ускоро ставе под контролу. Овде нема угрожених насеља и надамо се да ће тако и остати", нагласио је Чаушић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације је апеловао на грађане да буду пажљиви и да у топлим данима који већ дуго трају у нашој земљи свака непажња може да доведе до пожара великих размера, и најавио да ће од сутра бити ангажоване колеге из полицијских управа и локалних самоуправа, како би се обилазила и вршила контрола на отвореном простору.

Чаушић је такође подсетио да има на стотине интервенција, а да је само данас било готово двеста интервенција, од чега највише пожара на отвореном.

"Један од тих пожара је на Баљској стени, на Тари, који је на врло неприступачном делу, међутим он је под контролом, нема где да се шири, и наши припадници дежурају, али је јако неприступачан терен да би дошло до гашења. Чак су наши фантастични ватрогасци из Ужица хтели алпинистичком опремом да се спуштају, међутим због обрушавања стабала и ужареног камења, врло је опасно, тако да је он под контролом, али не угрожава шуме и насељена места", истакао је Лука Чаушић.

Сви капацитети Сектора за ванредне ситуације, Хеликоптерске јединице, Специјализоване јединице цивилне заштите, шумарских радника, као и добровољних ватрогасних друштава су на терену, подсетио је Чаушић и још једном апеловао на пажњу, с обзиром да је најављено да ће овај период топлотног таласа још трајати.

недеља, 25. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару