Читај ми!

Настављено суђење Дијани Хркаловић - приказан снимак разговора убијених адвоката Огњановића и Милорадовића

У Специјалном суду у Београду су у наставку суђења бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић приказани видео и аудио снимак разговора адвоката Драгослава Мише Огњановића и Драгослава Милорадовића у ком се између осталог помиње и оптужена.

Дијани Хркаловић је на терет стављено да је искоришћавањем свог положаја у МУП-у кочила истраге и процесуирање криминалаца.

Снимак који је данас приказан је настао у склопу оперативне обраде "Мангуста" 17. маја 2018. године у једном београдском кафићу када је Миша Огњановић био под мерама полиције.

Миша Огњановић је убијен у јулу 2018., а Драгослав Милорадовић крајем тог маја исте године. 

Дијана Хракаловић се терети да је наредила другооптуженом Дејану Миленковићу да обрише 39 минута тог снимка и тако га пошаље тужилаштву. 

Током разговора помиње се "Звицер", односно Радоје Звицер који је иначе означен као вођа "кавачког" клана, а у једном тренутку је рекао и презиме Елез, што се односи на Босанца Дарка Елеза који је иначе осуђени вођа криминлане групе.

У једном тренутку чује се како Огњановић каже "постојало је седам места, а остало је два, поуздано знам да је она то радила".

За ову реченицу тужилаштво тврди да је доказ да је Хркаловићева уништила део видео материјала са камера које су снимиле убиство Властимира Милошевића. 

Убрзо се чује и да их је бранио адвокат Дејан Лазаревић. 

За убиство Милошевића су били оптужени Вељко Беливук, Марко Миљковић и Мирко Којић, међутим они су ослобођени од ове оптужбе.

Видео-снимак траје скоро два сата, а на њему се чује да Огњановић и Милорадовић између осталог причају о Луки Бојовићу, Хркаловићкиним састанцима са Дарком Елезом, Вељи ( Вељку Беливуку), али и њеним експлицитним фотографијама.

Наиме, Огњановић је причао да је Хркаловићева неком полицајцу слала своје фотографије на којима је оскудно обучена односно у доњем вешу, да их је он видео и да се иза ње на тим фотографијама види грб Министарства и грб Србије. 

Тужилац је истакао да је законитост овог доказа неупитна, као и да се види да је овај снимак сиров материјал, те да је службеник који га је доставио вероватно чуо да постоји налог да се материјал скрати, па је, да би себе заштитио проследио цео снимак. 

Одбрана је након снимка истакла да се ради о незаконитом доказу, док је Хркаловићева истакла да се овим снимком доказује да она није наредила да се он скрати већ да је тужилаштву достављен оригинални снимак.

Оптужени Дејан Миленковић је такође рекао да се овим снимком доказује да је радној групи достављен сиров снимак и да су они сређивали шумове на снимку како би се разговор боље чуо.

Хркаловићева негирала да познаје Вељка Беливука

Следеће суђење је заказано за 10. септембар када би требало да се упоређују два снимка, ради утврђивања да ли је неки од њих скраћен.

Оптужена Хркаловићева, као и некадашњи начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић и другооптужени бивши начелник за специјалне истражне методе Дејан Миленковић од почетка суђења негирају извршење кривичних дела која им се стављају на терет.

Дијана Хркаловић је раније негирала да познаје вођу организоване криминалне групе Вељка Беливука, као и да има везе са убиством Властимира Милошевића, 30.јануара 2017. године у центру Београда.

Она је такође негирала наводе да је наложила начелнику новосадске полиције да Дарка Елеза стави под оперативну обраду како би га заштитила да не могу друге полицијске управе да га наџиру. 

Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал Хркаловићка се терети због два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.   

За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године затвора.        

Поред горе наведеног, Хркаловићева се терети да је 2018. године наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевица 30. јануара 2017. у Београду.

Касније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе "Принципи", међу којима је седам тешких убистава.

Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа, тамо почињених, кривичних дела.

петак, 05. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару