Читај ми!

Почео поступак против Кецмановића по тужби наставнице из "Рибникара", заказано следеће рочиште

У Вишем суду у Београду почео је парнични по петој тужби против Владимира и Миљане Кецмановића, родитеља дечака који је 3. маја прошле године у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет вршњака и чувара те школе и ранио још петоро деце и наставницу историје.  Тужбу је поднела наставница историје, која је тада рањена. 

Пуномоћник наставнице Стефан Радивојевић је на суђењу предложио да се она и родитељи дечака испитају на рочишту, што је судија прихватила као доказ. 

Предложио је и вештачење наставнице од стране ортопеда и трауматолога, а на околности умањења опште животне активности, као и врсте и степена наружености.

Судија је, такође, прихватила предлог неуропсихијатријског вештачења на околности претрпљеног страх.

"Постоји одговорност школе"

Са друге стране, пуномоћник тужене породице Кецмановић Марина Ивеља је предложила да се позове Република Србија и Основна школа "Владислав Рибникар" у својству умешача у овом поступку, јер сматра да постоји одговорност школе у овом догађају. 

Уприлог тих навода, доставила је судији низ доказних предлога, међу којима су и искази запослених у осталим парничним поступцима против родитеља, као и записник ванредног инспекцијског надзора који је обављен у школи и друге доказне предлоге. 

Када је реч о оружју, Ивеља је доставила суду снимак из стрељане на ком се наводно види да власник стрељачког клуба учи малолетног К. К. да пуца, те је навела да самим тим није постојала свест код родитеља дечака да је та радња забрањена. 

Ивеља је предложила и да се изврши увид у вештачење да ли је К. К. био свестан дела и последице у тренутку извршења дела, када то вештачење буде обављено. 

"Сведочење наставнице да буде затворено"

Радивојевић се противио већини Ивељиних предлога, наводећи да сматра да последица не би била тако катастрофална да Кецмановићи нису свом сину омогућили обуку ватреним оружјем великог калибра која, тврди, није одговарала његовом психофизичком развоју.

Додао је, такође, да не би било штетне последице да је оружје чувано у складу са законом, а не у пластичниј кутији. 

Закључено је припремно рочиште, а главна расправа је заказана за 4. октобар када су позвани наставница и Кецмановићи да сведоче. 

Радивојевић је додао да је рањена наставница замолила суд да  суђење буде затворено за јавност када буде сведочила због њене трауме. 

Судија ће о том предлогу одлучити пре суђења.

Поступци против Кецмановића

Наставница историје поднела је тужбу против Кецмановића за накнаду нематеријалне штете услед претрпљеног физичког бола, страха, умањења животне активности и наруженост. 

Тужба против брачног пара Кецмановић је поднета јер не одговарају за злочин који је починио, али одговарају за штету које узрокује њихово малолетно дете услед лошег васпитања, рђавог примера или породичних навика које су му родитељи дали.  

Ово је пета тужба у парничним поступцима против родитеља малолетног К. К, који је 3. маја прошле године у ОШ "Владислав Рибникар" убио девет вршњака и чувара те школе. 

Прву су поднели чланови породице једне девојчице која је погинула тог дана, другу 27 чланова породица убијених, а трећу и четврту двојица малолетника који су рањени том приликом.  

Кривични поступак против родитеља, инструктора и власника стрељане у којој је, сумња се, малолетник вежбао пуцање, у току је и затворено је за јавност.

петак, 28. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару