Читај ми!

Годишњица масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар", сећање на дан када је све стало

На данашњи дан прошле године у ОШ "Владислав Рибникар" тринаестогодишњи К. К. убио је десет особа – деветоро деце и чувара школе. Рањено је неколико ученика и наставница историје. Годишњица злочина обележена је програмом "Буђење".

Годишњица масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар", сећање на дан када је све стало Годишњица масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар", сећање на дан када је све стало

У масовном убиству које је тринаестогодишњак започео 3. маја 2023. године у 8.41 убијени су: Мара Анђелковић, Бојана Асовић, Ангелина Аћимовић, Ана Божовић, Адриана Дукић, Ема Кобиљски, Катарина Мартиновић, Софија Негић, Андрија Чикић и Драган Влаховић.

Ученик седмог разреда Основне школе "Владислав Рибникар" у Београду К. К. пуцао је из пиштоља на обезбеђење школе, наставницу и ученике. На лицу места убијено је осам ученика и радник обезбеђења, док је тешко рањена девојчица Ангелина Аћимовић касније подлегла повредама. Малолетник је сам позвао полицију и предао се. Приведени су његови родитељи. 

Вест о пуцњави на Врачару, у школи у центру Београда проширила се брзо и узнемирила све грађане Србије. Родитељи, пријатељи деце која иди у ову школу почели су да се окупљају испред улаза не би ли сазнали нешто о својој деци. Нажалост, неки од родитеља примили су тог 3. маја трагичну вест да им је дете убијено.

Улаз школе у наредним данима постао је место окупљања где су грађани одавали пошту страдалима, палили свеће, доносили цвеће, играчке и остављали поруке за убијене.

Медији у региону и свету прекидали су програме и извештавали о овом догађају.

Друштво је било у стању шока, а онда се наредне ноћи, између 4. и 5. маја, догодило ново масовно убиство у Дубони и Малом Орашју, где су такође изгубљени млади животи.

Школска година раније је завршена, а почетак нове био је у знаку сећања на убијену децу.

У сусрет првој годишњици масовног убиства ОШ "Владислав Рибникар" објавила је на свом сајту “In memoriam“ посвећен настрадалим ученицима и раднику обезбеђења.

“Када су први пут дошли у 'Рибникар', као прваци, били су радознали и поносни што крећу у школу. Тада смо им обећали да ћемо их учити и научити. Обећали смо да ћемо их из 'Рибникара' испратити као тинејџере, сигурне, слободне и спремне за оно што их у наставку живота чека. Обећали смо да ћемо их чувати. И јесмо их учили. И јесмо их чували. Нисмо их сачували. Опростите нам што нисмо успели да испунимо дато обећање...", наводи се, између осталог, на сајту школе.

Поводом годишњице масовног убиства организован је програм "Буђење", који треба да означи почетак вишеслојног процеса меморизације у знак сећања на жртве. У свим школама у Србији од 7. до 10. маја биће организована Недеља сећања.

Да се не заборави!

понедељак, 22. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару