Читај ми!

Призрен, Kраснићи ухапшен због ратног злочина

Еулекс полиција је у Призрену ухапсила Шемшита Краснићија, под сумњом да је починио ратне злочине, преносе електронски медији у Приштини. Хапшење Краснићија потврдио је и Еулекс.

Краснићи, након дугог низа година проведених у бекству, треба да буде део процеса против Сабита Геција, јавља дописник РТС-а.

Геци је оптужен да је између априла и јуна 1999. године, у војној бази ОВК у Куксу, у Албанији, индивидуално и заједно са другима, укључујући Краснићија, прекршио међународно право за време рата, чиме је починио кривично дело ратног злочина против цивилног становништва.

Веће Окружног суда у Митровици осудило је 2011. Геција на 15 година затвора због убиства притвореника у логорима Кукс и Цакан на северу Албаније.

За малтретирање затвореника са Косова и ратне злочине, заједно са њим су осуђени и некадашњи припадници Ослободилачке војске Косова – Риза Алију на 12 година затвора, Шабан Хоти на седам и Хаки Реџепи из Србице на шест година затвора.

Подизање оптужнице против Геција уследило је свега неколико седмица након извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о злочинима на Косову, укључујући и трговину органима отетих Срба, за шта се Гецај сумњичи од српског тужилаштава за ратне злочине.

Сабит Гецај је пре неколико дана пуштен из затвора на привремену слободу са образложењем да му је потребно лечење у иностранству.

Одлуку о ослобађању Гецаја потписао је у петак заменик министра у косовској влади Љирак Чељај.

Овом одлуком Гецају се на три месеца прекида издржавање затворске казне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи