Сведок није повезао Ивановића са злочином

На суђењу Оливеру Ивановићу и још четворици Срба, Гани Микуловци, последњи сведок тужилаштва, изјавио је да није видео Ивановића у ноћи трећег фебруара 2000. године, када је у северном делу Митровице убијено више Албанаца.

Микуловци је, одговарајући на питања тужиоца, рекао да је у ноћи 3. фебруара на улицама северне Митровице свидео више од 200 људи, али да не зна ко су они  били, није видео да имају оружје, јавља дописник РТС-а.

Претпоставља да су ти људи имали вођу, али каже да не зна ко је то био и не сећа се детаља догађаја.

Испричао је да је у згради у којој је живео те ноћи из ватреног оружја рањен Мухарем Сокољи, којег је затекао како лежи у кухињи, обливен крвљу.

Навео је да је у помоћ притекао први комшија српске националности.

"Заједно смо га пренели на кауч. Сокољи је те ноћи преминуо од последица рањавања", испричао је Микуловци.

Ујутру је, према његовом казивању, стигла полиција која је његову и друге албанске породице пребацила у јужну Митровицу.

Микуловци је изјавио да је лично познавао Оливера Ивановића,  али да га у ноћи 3. фебруара и ујутру 4. фебруара није видео у околини стамбене зграде, није чуо његов глас, нити му је неко од комшија рекао да је видео Ивановића.

Пошто испита Микуловција, 55. ведока тужилаштва, међународно судско веће Основног суда у Косовској Митровици данас би требало да расправља о продужетку или укидању притивора Оливеру Ивановићу.

Ивановић је и данас у судницу довезен из болнице у Косовској Митровици где се налази од половине августа због нарушеног здравља проузрокованог између осталог и штрајком глађу.

Гаранције да ће Ивановић, али и пензионисани пуковник МУП-а Србије Драгољуб Делибашић бити доступни овдашњем правосуђу било ког тренутка ако му се омогући одбрана са слободе раније је дала Влада Србије.

Ивановић је оптужен за кривично дело ратног злочина почињеног над цивилима током 1999. и 2000. године.

Оптужницом су обухваћени и Делибашић који је такође у притвору, отац и син Илија и Небојша Вујачић и Александар Лазовић који су оптужени за убиство и покушај убиства и који се бране са слободе.

Међународним судским већем Основног суда у Косовској Митровици председава судија из Румуније Роксана Комша, а сва петорица Срба изјаснили су се на почетку суђења да се не осећају кривим за дела која им се стављају на терет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи