Читај ми!

Харадинају враћен пасош, вечерас лети за Тирану

Окружни суд у Крању је, после дописа Приштине да Рамуш Харадинај има "дипломатски имунитет", вратио пасош бившем косовском премијеру, два дана пошто је ухапшен у Љубљани, по потерници Србије из 2004. године. Харадинај ће вечерас авионом отићи у Тирану, саопштила је његова партија.

Словеначко Министарство спољних послова навело је у саопштењу да је Харадинај већ преузео пасош, а косовски амбасадор у Љубљани Неџми Реџепи, рекао је за агенцију СТА, да ће он данас напустити Словенију, преноси Танјуг.

"Да, добио сам пасош", рекао је кратко Рамуш Харадинај, не прецизирајући када ће допутовати у Приштину.

Суд у Крању саопштио је да је Харадинају враћен пасош на основу "дипломатског имунитета", како је утврђено у конвенцији УН о специјалним мисијама.

У објашњењу своје одлуке, у писаном саопштењу у којем се не помиње Харадинајево име, суд наводи да се он "није позвао на дипломатски имунитет пре истражног судије".

Суд у саопштењу додаје да у ноти косовске амбасаде стоји да се Харадинај "враћао преко Словеније из специјалне мисије у иностранству", због чега му је Словенија одобрила слободан пролаз.

На основу "нове чињенице", суд је утврдио да услови под којима је Харадинају одузет пасош више не важе.

Словеначко Министарство спољних послова примило је раније данас ноту од косовске амбасаде у Љубљани, која је изразила незадовољство због задржавања бившег премијера Рамуша Харадинаја у тој земљи, по потерници Србије.

Нота је прослеђена Окружном суду у Крању, са захтевом да се Харадинају врати пасош и да му се омогући да оде на Косово.

У ноти се наводи и да се Харадинај - бивши вођа Ослободилачке војске Косова, а сада лидер Алијансе за будућност Косова и посланик у косовском парламенту, који је био косовски премијер 2004-2005. године - враћао из специјалне дипломатске мисије у иностранству.

Косовска амбасада је у ноти затражила од власти Словеније да омогуће Харадинају слободан пролаз у складу са чланом 29 и 42 Конвенције УН о специјалним мисијама и позвала словеначко Министарство спољних послова да у томе помогне, преноси агенција СТА.

Према овој конвенцији, представници државе која их шаље у специјалну мисију, не могу бити приведени или ухапшени.

Министарство је ноту проследило суду, изразивши мишљење да је захтев Косова оправдан и затражило од суда да Харадинају врати дипломатски пасош и омогући му да напусти Словенију.

Словеначки премијер Миро Церар изразио је задовољство што је Харадинај слободно напустио Словенију, али је рекао да систем регулисања међународних потерница треба унапредити, како би се у будућности избегли слични инциденти.

"Треба да видимо да ли постоји простор за побољшање - вероватно кроз системске промене у Интерполу - како би се носиоци дипломатских пасоша другачије третирали и избегле компликације које нису у складу с њиховим статусом", рекао је Церар.

Инцидент је охладио односе између Словеније и власти у Приштини, и због тога је премијер нагласио да сада словеначки и косовски политичари морају објаснити јавности да се радило само о "несретној околности", да није било "никакве политичке позадине" и да се није радило о планираном чину.

Косовска председница Атифете Јахјага и косовска влада поздравили су одлуку власти у Словенији да се врати пасош Харадинају.

Рамуш Харадинај је пре два дана ухапшен на љубљанском аеродрому у среду по српској потерници из 2004. године.

Хашки трибунал је два пута ослобађао Харадинаја кривице за ратне злочине. Он је након суђења у Хагу, које је трајало до априла 2008, ослобођен због недостатка доказа.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи