Читај ми!

Пуцано на редакцију Косово Север портала

Непознате особе пуцале су из ватреног оружја на канцеларију информативног Косово Север портала у северном делу Косовске Митровице, у улици Краља Петра Другог, а повређених није било, изјавила је Невенка Медић са тог интернет портала.

Невeнка Медић је рекла Танјугу да су њихове просторије погођене са седам хитаца, да повређених није било и да је причињена материјална штета на канцеларији.

"Јутрос, када смо око девет сати дошли на посао, приметили смо оштећења на канцеларији. Хицима из ватреног оружја погођен је прозор канцеларије док су остали хици завршили у фасади зграде", рекла је Медићева.

Косовска полиција је изашла на лице места и истага је у току.

Главна уредница портала Татјана Лазаревић изјавила је да не зна шта би могао да буде мотив напада на канцеларију тог портала.

"Налазимо се на првом спрату зграде и до сада никада нисмо имали било какво обезбеђење и заштиту, јер смо се осећали слободни. Од свог оснивања нисмо добили било какву претњу, па нам је самим тим и теже да схватимо какву поруку шаље овај напад и који је био мотив нападача" рекла је Лазаревићева.

Програмски директор Бироа за друштвена истраживања Павле Димитријевић рекао је за Радио Контакт плус у Косовској Митровици да тај инцидент показује да је безбедност новинара и оних који се баве истраживањем друштвених тема заиста угрожена, не само у том граду него на целом северу Косова.

То показује да није лако бавити се друштвенополитичким темама, рекао је Димитријевић и подсетио да то није први пут и да су многи новинари доживљавали у већој или мањој мери вербалне претње и нападе.

"Мислим да би заиста требало да реагујемо, као друштво, као грађани, да се не своди све на реаговање новинара и новинарских удружења, јер то до сада није имало много неког ефекта", истакао је Димитријевић.

Према његовим речима, и заједница и невладине организације требало би да осуде и препознају такво понашање као лоше.

"Наравно, требало би, евентуално, извршити и притисак на надлежне органе да овог пута ураде свој посао и да се види шта или ко је заиста иза свега тога", рекао је Димитријевић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је најоштрије осудио оружани напад на просторије портала.

Ђурић је рекао да и тај напад "доказује да на Косову и Метохији и даље има оних којима више одговара атмосфера линча него владавина права и слобода изражавања".

Напомиње да су "напади на медије и новинаре најдрастичнији вид антицивилизацијског понашања, а да од таквих инцидената корист могу имати само они који желе дестабилизацију прилика у покрајини и повратак на нека прошла времена".

Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије најоштрије су осудили оружани напад на просторије редакције интернет портала и затражили од надлежних да пронађу и казне починиоце.

Информативни Косово Север портал почео је да ради 7. фебруара 2014. године, уз двомесечну финансијску подршку Британске амбасаде у Приштини.

Однедавно тај портал финансијски подржава амбасада САД у Приштини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи