Двојица Срба пуштена да се бране са слободе

Александар Лазовић и Небојша Вујачић, Срби оптужени за злочине над косовским Албанцима 2000. године, пуштени да се бране са слободе. У притвору остају Оливер Ивановић, Драгољуб Делибашић и Илија Вујачић.

Судско веће Основног суда у Северној Косовској Митровици одлучило је да се Александар Лазовић и Небојша Вујачић убудуће бране са слободе, те су око поднева пуштени из притворске јединице у Косовској Митровици, преноси Бета.

Лазовић и Вујачић су двојица од петорице оптужених, међу којима је и председник СДП Оливер Ивановић.

Против њих је подигнута заједничка оптужница 11. августа 2014. године, којом се терете и Драгољуб Делибашић и Илија Вујачић. 

Лазовић и Вујачић су у притвору били девет месеци. Вујачић је од 15. априла 2014. био у кућном притвору, да би му та мера 19. августа била преиначена у меру затворског притвора.

Како је речено за агенцију Бета, Лазовић и Вујачић имају обавезу да се три пута недељно јављају у полицијску станицу и забрањена им је комуникација и приближавање сведоцима.

СДП разочарана јер Ивановић остаје у притвору

Грађанска иницијатива СДП поздравила је одлуку Основног суда у Косовској Митровици да се двојици оптужених Срба дозволи обрана са слободе, али је додала да је разочарана одлуком Еулексовог суда да остали оптужени, међу којима је и председник СДП Оливер Ивановић, остану у притвору, преноси Бета.

"Срамно је што је за овакву одлуку Еулексу било потребно скоро годину дана притвора и малтретирања чиме су изазвали ненадокнадив бол и патње породицама Лазовић и Вујачић. У исто време разочарани смо одлуком Еулексовог суда да се одбије захтев осталих оптужених, међу којима је и захтев нашег лидера, Оливера Ивановића. Посебно имајући у виду да и поред острашћеног и непрофесионалног понашања тужиоца, ниједан од тридесет и неколико сведока није потврдио наводе оптужнице", наводи се у саопштењу.

Ивановић се терети за злочине над Албанцима 1999. и 2000. године, а у притвору је од краја јануара 2015. године.

"Дубоко верујући у апсолутну невиност Ивановића и осталих оптужених, што су досадашњи сведоци и потврдили, данас смо очекивали другачију одлуку суда на захтев браниоца да се преиспита одлука о притвору. Ни у најгорем случају нисмо очекивали да ће суд захтев одбити, након 16 месеци проведених у неоснованом притвору, па је оваква срамна одлука код нас изазвала огорчење и разочарање, због кога ГИ СДП размишља о замрзавању контаката са Еулексовом мисијом", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи