Оптужница против Срба због ратних злочина

Жупанијско државно тужилаштво у Ријеци подигло је оптужницу против двојице држављана Србије којом их терети да су као припадници такозване "мартићеве полиције" починили ратни злочин над хрватским заробљеницима 1991. и 1992. године у Старој Градишки.

Оба оптужена налазе се у Србији и нису доступни хрватском правосуђу, а за њима је издата међународна потерница и одређен им је истражни затвор, пише Јутарњи лист, а преноси Танјуг.

Лист не наводи имена осумњичених већ само да имају 59 односно 66 година.

Ријечко тужилаштво објавило је на интернет страници да су осумњичени од новембра 1991. до маја 1992. године у Старој Градишки држали у непримереним и нељудским условима 36 припадника активног и резервног састава Полицијске станице Слуњ и Збора народне гарде.

Оптужени су као чувари у логору заједно са другим непознатим чуварима психички малтертирали заробљенике, поливали водом и потом их терали да такви стоје на зими.

Ускраћивали су им храну и воду, физички злостављали ударајући их рукама, ногама, пендрецима, кабловима и дрвеним палицама, тврди ријечко Тужилаштво.

Истрагом је утврђено да су неки од заробљеника притом задобили тешке телесне повреде, док је свима нарушено здравље, пише у оптужници.

На тај начин, како се наводи, оптужени су поступили противно одредбама Женевске конвенције о заштити и поступању са ратним заробљеницима у време сукоба између активног и резервног састава ЈНА и територијалне одбране САО Крајине са полицијским и војним јединицама Републике Хрватске на том подручју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи