Читај ми!

Жаке: Нема доказа за корупцију у Еулексу

Специјални изасланик за истрагу о корупцији у Еулексу Жан-Пол Жаке предао је високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини извештај о резултатима истраге, у коме се наводи да нису нађени докази за оптужбе о корупцији.

У извештају на готово 60 страница, који је постављен на сајт Европске службе за спољне послове, детаљно се описује случај тужитељке Еулекса Марије Бами, којa је оптужила високе функционере Еулекса да су примали мито и заташкавали случајеве корупције, мада је њено име у документу затамњено из правних разлога.

Жаке тврди да није нашао доказе за њене оптужбе, али је констатовао низ пропуста у раду европске правосудне мисије и дао препоруке да се оне отклоне, преноси Танјуг.

"Примила сам извештај професора Жакеа и у складу са обећањем о транспарентности данас сам га послала у Европски парламент и представницима земаља чланица", написала је Могеринијева у саопштењу за медије.

Она је захвалила Жакеу и навела да надлежне службе ЕУ траже најбољи начин да примене његове препоруке.

Извештај наводи да руководство мисије испрва није сматрало за сходно да се покрене истрага о наводима о корупцији на основу прислушкиваних разговора, али да је шеф мисије 2013. с појавом нових информација одлучио да постави специјалну групу да истражи наводе о чему нико ван мисије није обавештен.

Жакеов извештај наводи да је прелиминарна истрага закључила свој извештај наводом да није пронашла доказе који подупиру оптужбе, али да би требало процесуирати локалне посреднике и адвокате.

"У закључку, истрага је требало од почетка да буде отворена. То би спречило питања која су се касније појавила у вези с употребом тајних и специјалних процедура, које су подгрејале сумње о заташкавању, али се на крају срећом испоставило да су неутемељене", наводи Жакеов извештај.

У извештају се наводи да спорној особи ниједан случај није одузет и ниједан случај није блокиран, а да је случај троструког убиства који спомиње, био локални случај, а не случај Еулекса.

Сви њени наводи су били предмет интерне истраге, наводи се у извештају и додаје да су две дисциплинске процедуре отворене против ње биле засноване на установљеним чињеницама и да су биле оправдане. Једна је завршена најмање озбиљном могућном казном – вербалним упозорењем, док је друга затворена.

Европска комисија чврсто стоји уз извештај Жакеа, а оптужбе да је реч о лакировки су неосноване, рекао је новинарима у Бриселу високи функционер ЕУ који је желео да остане анониман, преноси Танјуг.

"Жакеова истрага је била професионална, робустна и поштена", рекао је овај функционер на брифингу за медије, организованом непосредно пошто је 57 страна дуг извештај објављен на интернет страници Европске службе за спољне послове ЕЕАС.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару