Читај ми!

Еулексу предат списак несталих Срба

Списак са именима 318 киднапованих цивила и Албанаца осумњичених за злочине над Србима и другим неалбанцима Удружење породица страдалих на Косову и Метохији упутило је шефу Еулекса Габријелу Меучију.

Списак је на основу изјава сведока саставило Удружење породица страдалих, током и непосредно након ратних дешавања на Косову, преноси Танјуг.

Надају се да би тај документ могао да послужи Еулексу као полазиште за упоређивање са недавно објављеним именима припадника ОВК и да би могао бити добар траг за расветљавање злочина.

На том списку, се, како наводе франкфуртске Вести, налазе многа јавности мање позната имена, али и Рамуш Харадинај, Фатмир Љимај, Јакуп Краснићи и Насер Кељменди.

Недавно је Комисија за признавање и верификацију статуса националних хероја, инвалидитета, ветерана ОВК и ратних заробљеника објавила прелиминарне спискове ветерана за читаво Косово.

"Наравно да не мислимо да су сви они чинили ратне злочине над припадницима мањинских заједница, али овај списак би могао да послужи као полазиште за упоређивање имена припадника ОВК са именима 318 извршилаца злочина које су навели очевици и сведоци тих злочина", наводе у Удружењу и додају да би то био добар траг за евентуално расветљавање неких од злочина и разоткривање судбине несталих Срба и неалбанаца.

Истичу да и када је процесуиран занемарљиво мали број случајева злочина над Србима и неалбанцима, готово увек се дешавало да су, без обзира на очевице и сведоке, осумњичени тврдили да у то време нису били на Косову, односно да нису били припадници ОВК.

"Учинак наших упорних настојања да се сазна судбина несталих, а злочинци праведно казне, нажалост, није ни близу резултата на које бисмо били поносни. Статистика је неумољива", поручују из удружења и наводе да се на листи несталих и даље налазе имена више од 520 присилно отетих Срба.

Тврде да су за до сада процесуиране злочине почињене над Србима казне биле симболичне, а пресуде ослобађајуће.

"Верујемо да ако сада има добре воље, можда су докази и извршиоци злочина и они који су злочине наредили или починили надохват руке", истичу у Удружењу.

Наводе да је овај списак достављало свим шефовома Унмика, Кфора, Еулекса, Хашком трибуналу, тадашњој главној тужитељки Карли дел Понте, Тужилаштву за ратне злочине у Београду, међународним, регионалним и домаћим институцијама које се баве питањима несталих и кршењем људских права, али да до сада није било резултата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару