Читај ми!

Фонд за хуманитарно право о ослобађању Чубрила

Фонд за хуманитарно право оценио је да је одлука Вишег суд у Београду да ослободи Жарка Чубрила оптужбе за убиство 11 хрватских цивила у месту Тења у Хрватској 1991. године, заснована на погрешном тумачењу кључних доказа и на занемаривању најважнијих делова исказа очевидаца.

Виши суд у Београду јуче је ослободио Жарка Чубрила, а Тужилаштво за ратно злочине има право да Апелационом суду у Београду уложи жалбу на пресуду, преноси Бета.

Чубрило, бивши припадник Територијалне одбране Тења, током суђења је тврдио да је невин. Оптужен је да је ватреним оружјем убио 11 цивила од 7. јула до краја августа 1991. године, тако што им је пуцао у главу док су их изводили из камиона.

Тела Ивана Валентића, Марије Церенко, Ане Хорват, Катице Киш, Пере Мамића, Јосипа Медведа, Стипе и Евице Пенић, Јосипа Продановића, Владимира Валентића и Фрање Бурча до данас нису нађена јер су, како пише у оптужници, премештена с места где су ти људи убијени.

Фонд је навео да сматра да је суд, доносећи ослобађајућу пресуду, преценио уочене разлике у исказима главних сведока Милана Мацакање и Јове Личине, док је грубо занемарио кључне делове њихових исказа који се односе на сам чин погубљења цивила у Тењи, у погледу којих између њих постоји потпуна сагласност.

"И поред постојања извесних разлика у њиховим исказима, оба сведока који су били очевици убиства цивила, о критичном догађају дају идентичан исказ да су цивили непосредно пре убиства силазили један по један с камиона, и да их је оптужени Жарко Чубрило убијао испаљујући им из аутоматске пушке хице у главу", навео је Фонд.

Према Фонду, разлике у исказима та два сведока које се односе на то ко је возио камион и где је тачно место убиства - Мацакања наводи да је то било на сточном гробљу, а Јово Личина да су крај тог места прошли и убрзо се зауставили, нису такве природе да би довеле у сумњу ко је и на који начин убио цивиле.

Фонд је указао да су злочини у Тењи и околини у том периоду у великој мери остали неистражени и да до данас ниједан починилац тих злочина није осуђен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару