Читај ми!

Пријаве против ватрогасаца због пожара у "Контрасту"

Бранко Миладиновић, отац Тамаре Миладиновић која је погинула у пожару у дискотеци "Контраст", поднео је Вишем суду у Новом Саду кривичне пријаве против седам ватрогасаца који су били ангажовани на гашењу пожара.

Отац погинуле Тамаре Миладиновић је агенцији Бета рекао да је поднео кривичну пријаву јер су ватрогасци били неорганизовани, као и да опрему за гашење нису одржавали у исправном стању.

Бранко Миладиновић је навео да су ватрогасци, према његовим сазнањима, дошли на лице места са неисправном цистерном, нису изнели страдале лекарима како би им указали помоћ, као и да нису предузели спасавање са висине и рушење објекта ради спасавања.

"Не тужимо их за убиство, већ за несавестан рад и изазивање опште опасности, као и злоупотребу службеног положаја", рекао је Миладиновић.

Додао је да је уз кривичну пријаву предата и документација, међу којом се налазе и транскрипти разговора ватрогасаца преко мотороле.

Казао да је одговорност за погибију младих у дискотеци "Контраст" и на Влади Србије, јер и после пет година нису донели Правилник о заштити од пожара као подзаконски акт Закона о заштити од пожара, који је усвојен 2009. године.

Миладиновић је казао да су предмети везани за случај погибије младих у дискотеци "Контраст" ушли у четврту годину суђња, те да се рочишта надлежним особама из државних институција одлажу и по 15 пута, због чега ће се обратити и међународним институцијама.

Додао је да је рочиште грађевинском инспектору Веселину Керцу данас поново одложено и да је на предмету додељен нови судија, који тек треба да се упозна са предметом.

"Поступци против инспектора се одлажу у недоглед. Држава је дозволила рад тог објекта, врши надозр и контролу објекта преко Сектора за ванредне ситуације, прва гаси пожар преко тог сектора и тај сектор први излази да врши увиђај. Тужилаштво и суд затим преузимају процесуирање и могу да раде шта год хоће", казао је Миладиновић.

Рекао је да је апсурдно да је начелник Сектора за ванредне ситуације одредио тим радника тог сектора да оцени рад радника истог сектора, односно самих себе.

"Ти наводи се узимају здраво за готово од стране заменика јавног тужиоца, што значи да он не спроводи самостално истрагу и тако крши закон и доводи себе у злоупотребу службеног положаја. То је кривица која се по члану 360 Кривичног закона кажњава казном
закона", додао је он и позвао тужилаштво и судове да раде независно и самостално.

После двогодишњег суђења пред Вишем суду у Новом Саду у јуну 2014. на затворске казне од пет до девет година у случају "Контраст" осуђени су власник дискотеке Алојз Ганић, закупац локала Славиша Станишић, други закупац Дејан Ратковић и електричар Мирослав Папуга.

У пожару у дискотеци "Контраст" 1. априла 2012. године погинули су Марина Аничић (25), Тамара Миладиновић (25), Милена Далмација (28), Зоран Игњатовић (28), Марко Павловић (29) и Ренато Вуковић (20).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару