Читај ми!

Најнеобичнија места за пренос шверцоване дроге

Поред бродова, камиона и аутомобила, за кријумчарење дроге се користе и поштанске пошиљке. Подаци српске царине показују да је прошле и ове године било десетак таквих случајева. Пошиљке најчешће стижу из земаља Јужне Америке и Холандије. У полицији кажу да начин шверца зависи од врсте, вредности и количине дроге.

Када немају пара за прављење дуплог дна у резервоарима за гориво и специјалних бункера, криминалци се окрећу поштанским пошиљкама. У нашој земљи, дешава се да такви пакети буду у транзиту, али у већини случајева Србија буде крајња дестинација.

"Они се труде да лица која су примаоци тих наркотика буду лица која није могуће лишити слободе. Углавном су то нека измишљена лица-примаоци, или су чак особе са инвалидитетом или су неке особе које су више пута биле осуђиване", напомиње Марко Ћирковић из Управе царина.

Постоје фактори који могу да укажу на спорну пошиљку – дестинације са које долази и нелогична путања. Иако се у медијима највише говори о великим запленама, у пракси су чести покушаји кријумчарења мањих количина дроге.

"Мање количине дроге су карактеристичне, рецимо, за аеродром у Београду, а то су количине до десет килограма које долазе из Латинске Америке. Хероин долази и из правца Турске. Осим путничким возилима, често се носи и у ручном пртљагу на телу или у доњем вешу", указује Милош Богичић из Полицијске управе за Град Београд.

Најразличитији су предмети у којима криминалци покушавају да прошверцују дрогу у Србију. Често се користе и гардероба, обућа, храна, намештај, аутомобилске гуме, офингери, сервиси за ручавање.

"Када је реч о дрогама које могу да се растворе у течности, имали смо случај застава фудбалских клубова. У једном већем писму, када су то открили на царини приликом анализе, из тога је извучено око 200 грама кокаина", прича Богичић.

Како се не бира средство да би се дрога прокријумчарила показује и пример да се за то све чешће користе и дечје играчке.

"Имали смо течни кокаин, рецимо, у тим пошиљкама, који је био сакривен у кандираном воћу. Иначе, онако делује као да су то неки колачи, као да су то неке куглице од сусама, а унутра је било филовано пуњено течним кокаином. У последње време, имамо доста пошиљака које иду кроз дечје играчке", каже Марко Ћирковић из Управе царина.

У откривању таквих пошиљки користе се бројна техничка средства, искуство, али су најважније информације са терена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару