Читај ми!

Косово, резолуцијом против суда за ОВК

Најављени предлог резолуције о геноциду Србије над Албанцима на Косову може да се нађе у скупштинској расправи у Приштини следеће недеље. Демократска партија Косова, подносилац предлога, тражи покретање правних процеса. У најављеној иницијативи Срби виде намеру да се још више удаље од косовских институција.

Док међународна заједница тражи што хитније формирање суда за злочине ОВК, најутицајнија странка на Косову, Демократска партија Хашима Тачија предлаже резолуцију о геноциду власти Србије над косовским Албанцима. Све то се дешава док српски представници не учествују у косовским институцијама.

"Та резолуција нас сигирно неће мотивисати да се вратимо у скупштинске клупе и ми се сигурно са њом не слажемо, и сам наслов говори о томе ко је и каква је идеја и шта заправо треба да представља. Сигурно није позитиван корак и утицаће негативно на наше укупне односе", указује потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић.

Албански посланици се још не изјашњавају о најављеној резолуцији. Остали представници у косовском парламенту сматрају да је најава ДПК исхитрена.

"У овим политичким тензијама које се дешавају на Косову и неслози која постоји, мислим да је апсолутно непотребно да се тако нешто дешава у овом моменту", сматра посланица бошњачке заједнице Буба Баље.

Предлогом резолуције, скупштина обавезује владу да отпочне све политичке и правне процесе, како домаће тако и међународне, ради правде о геноциду и ратним злочинима почињеним од стране Србије према народу и имовини Косова и расветљавање судбине несталих током 1999. године.

Једно од питања је какви су политички и правни домети евентуалног усвајања резолуције.

"Није на политичарима да одлучују да ли је било те врсте злочина или није, а нарочито није на оним политичарима за које цела јавност, и српска и албанска на КиМ, одлично зна да су и сами узимали учешће у ратним дејствима на КиМ", наглашава директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Министар правде Никола Селаковић каже да Приштина најавама да ће тужити Србију за геноцид жели да скрене пажњу са реалних проблема и оснивања суда за ОВК.

"На трећој години правног факултета се учи ко може да буде страна у спору. Косово не испуњава те услове јер није ни држава, ни члан УН", подсећа Селаковић.

Демократска партија Косова, чије руководство чине вође некадашње Ослободилачке војске Косова, о резолуцији се није консултовала ни са једном странком. Ако се о предлогу буде расправљало, једно од питања биће која је сврха резолуције.

Део опозиције је најавио да ће гласати против, јер не види другу сврху сем да се резолуција покреће ради смиривања незадовљства због оснивања Специјалног суда за злочине Ослободилачке војске Косова из извештаја Дика Мартија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару