Читај ми!

Одбрана Илије Јуришића тражи ослобађајућу пресуду

Одбрана Илије Јуришића затражила је од Апелационог суда у Београду да га ослободи оптужби да је као ратни старешина полиције БиХ наредио напад на колону војника ЈНА у Тузли 1992. године, односно да преиначи првостепену пресуду којом је осуђен на 12 година затвора.

Јавној седници на којој су разматране жалбе у Апелационом суду, присуствовао је и Илија Јуришић, који иначе живи у Тузли, преноси Танјуг.

Јуришић се оптужницом терети да је извршио ратни злочин - употреба недозвољених средстава борбе.

Ова оспорена пресуда из фебруара 2013. године је Јуришићу друга првостепена пресуда, јер му је прву којом је био осуђен на исту казну од 12 година затвора 2010. укинуо Апелациони суд и наложио да се суђење понови пред потпуно новим судским већем.

Апелациони суд сада треба да донесе правоснажну пресуду. Може да потврди првостепену, да је преиначи или да отвори главни претрес и сам изведе кључне доказе, а потом донесе пресуду.

Тужилаштво за ратне злочине терети Јуришића да је супротно договору о мирном повлачењу између СРЈ и БиХ као дежурни оперативног штаба станице безбедности Тузла наредио напад на колону војника ЈНА која се повлачила из касарне Хусинска буна, 15. маја 1992. године.

Том приликом је, како се сумња, изговорио речи "на ватру одговори ватром".

Наредбу је примио од надређеног Мехе Бајрића. Муслиманско-хрватске јединице Територијалне одбране уз припаднике паравојне јединице Зелене беретке пуцали су најпре на возаче, па на војнике који нису били спремни за борбу и нису имали оружје уз себе да би могли да се одбране.

У нападу на колону ЈНА у Тузли 15. маја 1992. године погинуо је најмање 51 војник, око 50 њих је рањено, а уништен је и већи број санитетских возила.

Јуришић је негирао кривицу истичући да му је "савест мирна и образ чист".

Поред осталог, у својој одбрани је навео да није био старешина и да ни о чему није могао самостално да доноси одлуке.

Био ухапшен 14. маја 2007. године на београдском Аеродрому "Никола Тесла", по међународној потерници. Тужилаштво за ратне злочине преузело је предмет од Војног тужилаштва у Београду, 2004. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару