Читај ми!

Поново одложено пребацивање Лазаревића у Пољску

Суд у Варшави поново је одгодио одлуку о пребацивању хашког осуђеника, генерала Владимира Лазаревића на издржавање затворске казне од 14 година у Пољску, пошто су вештаци затражили додатне документе о његовом здравственом стању из Хага.

Пољски судски вештаци саопштили су да на основу материјала и анализа које имају нису у стању да одговорно кажу да ли је генерал Владимир Лазаревић здравствено довољно добро да буде превезен у Пољску и ту издржава казну, тако да су затражили даље материјале од Хашког трибунала, јавља дописница агенције Бета.

Суд у Варшави одложио је трећи пут одлуку и наредно рочиште заказао за 12. мај.

Генерал Лазаревић осуђен је почетком 2014. за ратне злочине на Косову на 14 година затвора.

Од Пољске, која сарађује с Трибуналом, затражено је прошле јесени да он и генерал Сретен Лукић, такође осуђен за ратне злочине на Косову 1998. и 1999. на 20 година, издржавају казну у затвору у Пољској.

Суд је прихватио Лукића већ на првом рочишту у новембру, та пресуда је правоснажна а казна му је преиначена на 15 година затвора, док је пребацивање Лазаревића суд одгодио због његовог здравља.

Лазаревићев пољски адвокат Миколај Пјетшак упозорио је у новембру суд да му се клијент пожалио на озбиљне здравствене тегобе које нису описане у пратећој документацији из Хашког трибунала и уз подршку пољског тужиоца затражио одлагање зато што би, по његовим речима, пребацивање у Пољску кршило основна права осуђеног генерала.

Пољска је 2008. године потписала споразум с Уједињеним нацијама о преузимању максимално пет хашких осуђеника на издржавање казне у Пољској, а Сејм (доњи дом) пољског парламента тражио је и добио уверавања од владе да прихватање осуђеника неће погоршати односе са Србијом.

У Пољску је као први хашки осуђеник на издржавање казне пребачен генерал Војске Републике Српске Радослав Крстић, осуђен за злочине у Сребреници, кога су у затвору у Великој Британији где је био пре Пољске, покушали да убију други затвореници муслимани.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару