Читај ми!

Сведок Барани није био очевидац, преносио препричавања

На суђењу Оливеру Ивановићу у Косовској Митровици сведочио је Халит Барани, бивши припадник ОВК, сведок тужилаштва. Његов данашњи исказ пред судом није се поклапао са ранијим изјавама.

На почетку суђења одбрана Оливера Ивановића указала је да Халит Барани не може бити ваљан сведок јер није био очевидац дела за која се Ивановић терети.

Барани, који се представио као позоришни редитељ, рекао је да Ивановића познаје одраније, да га је видео у униформи и са аутоматском пушком у априлу 1999. године, али да је то било два дана након што је у јужном делу Митровице убијено неколико Албанаца.

Међутим, адвокати Оливера Ивановића су Баранију предочили да је тужиоцу током ранијег исказа говорио једно, а данас пред судом нешто друго.

"Професионални албански сведок који је сведочио много пута и увек је сведочио о ономе што није видео. То је учинио и данас и јасно је рекао да није био сведок догађаја, ни из 1999, ни из 2000, али му опет то није сметало да о томе говори", рекао је Небојша Влајић, адвокат Оливера Ивановића.

Барани тврди да је сакупљао изјаве Албанаца, очевидаца страдања њихових сународника.

"И овај сведок се данас потрудио да све представи као стратешку ствар, да је ово стратешки интерес неких нама непознатих кругова који су одлучили да ликвидирају, односно да испразне северну Митровицу од Албанаца", рекао је адвокат Миодраг Бркљач.

Адвокати Ивановића и осталих оптужених подсећају на улогу Баранија у изазивању мартовског насиља 2004. године. Он је тада новинарима на Косову пренео лажну информацију да су Срби одговорни за утапање албанских дечака у реци Ибар, након чега је почео мартовски погром над Србима.

Ивановић је оптужен да је на Косову починио кривично дело ратног злочина над цивилним становништвом 1999. године, а запрећена казна за то дело је од пет година до доживотне робије.

И осталој четворици Срба – Драгољубу Делибашићу, Илији и Небојши Вујачићу и Александру Лазовићу оптужницом прете вишегодишње казне затвора ако на суду буду потврђени наводи оптужнице за убиство и покушај убиства.

Сва петорица оптужених Срба изјаснили су се да нису криви за дела која им се стављају на терет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару