Читај ми!

Благојевић: Не знам ништа о прикривању тела из Сребренице

Бивши официр Војске Републике Српске Видоје Благојевић негирао је као сведок одбране Ратка Младића пред Хашким трибуналом, да је, у јесен 1995, ишта знао о премештању хиљада тела убијених Муслимана из Сребренице.

"Не могу о томе да сведочим, јер немам сазнања", рекао је Благојевић, тадашњи командант Братуначке бригаде ВРС, преноси Бета.

Тужитељка Маргарет Хасан претходно је сведоку предочила доказе да су камиони са "стотинама и стотинама тела" пролазили крај његове команде и стана у центру Братунца. Том операцијом, рекла је тужитељка, ВРС је покушала да "прикрије доказе" о масовном убиству сребреничких Муслимана.

Трибунал је потпуковника Благојевића 2007. правоснажно осудио на 15 година затвора због помагања и подржавања убистава и присилног премештања сребреничких Муслимана. Након што је издржао две трећине казне у Норвешкој, 2013. је пуштен на слободу.

Према оптужници која генерала Младића (73), тадашњег команданта ВРС, терети за геноцид и ранијим пресудама Трибунала, српске снаге су организовано стрељале око 7.000 Муслимана након што су 11. јула 1995. заузеле Сребреницу, енклаву која је била под заштитом УН.

Хиљаде тела, ВРС је, по оптужници, те јесени ископала из "примарних" гробница, пренела на неприступачне локације и закопала у "секундарне" масовне гробнице, у покушају да прикрије злочин.

Упитан да ли је њега и остале официре 16. октобра 1995. тадашњи обавештајни официр Братуначке бригаде ВРС Момир Николић известио да, по наређењу Главног штаба, спроводи ту операцију "асанације" терена, Благојевић је одговорио: "Право да вам кажем, не сећам се".

Додао је, међутим, да је под асанацијом терена подразумевао закониту акцију уклањања тела са бојишта.

Николић је 2003. признао кривицу за учешће у злоделима у Сребреници и осуђен је на 20 година затвора. Пре и после пресуде, био је кључни сведок тужилаштва против других оптужених за геноцид и друге злочине над сребреничким Муслиманима. Благојевић је данас оповргавао и да је, средином јула 1995. командовао војним и полицијским јединицама које су у шумама око Сребренице трагале за муслиманским мушкарцима који су покушавали да се пробију из обруча.

"То кажете зато што су у тој операцији сакупљени заробљеници који су касније стрељани и ви то знате", сугерисала је заступница оптужбе.

"Не, то није тачно", одговорио је сведок, коме је, претходно, био предочен његов извештај да је обишао јединице у претресу терена.

На питање судија значи ли то да је "лагао" претпостављену команду, Благојевић је одговорио да то није била лаж, него "супозиција".

Следећи Младићев сведок, исказ ће дати сутра. Генерал Младић оптужен је и за за прогон Муслимана и Хрвата широм Босне и Херцеговине који је у неким општинама имао размере геноцида; терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, од 1992. до 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару