Судија Благоје Јакшић поново ослобођен оптужби

Пресудом Специјалног суда у Београду судија Благоје Јакшић и још пет особа по други пут ослобођени су оптужбе да су злоупотребом положаја противправно прибавили 20 милиона динара.

Председник судског већа судија Владимир Месаровић рекао је да је суд несумњиво утврдио да је спорни уговор о продаји пословног простора из 1997. фалсификован и фиктиван, међутим да нема доказа да је реч о тежем делу злоупотебе положаја, јавља Танјуг.

Осим Јакшића, оптужби су ослободиени Благоје Чуровић, Драган Гавриловић, Милорад Лакетић и Љубомир Бишевац.

Тужилаштво, према речима судије, није доказало да је причињена штета већа од милион и по динара.

То је друга одлобађајућа првостепена пресуда у овом случају, пошто је прву укинуо Апелациони суд по жалби тужилаштва за организовани криминал и наложио да им се суђење понови.

Тужилаштво има право да и на ову пресуду уложи жалбу Апелационом суду, који ће бити у обавези да овог пута донесе правоснажну одлуку.

Љубомир Бишевац и директор ДТП "Лух" из Косовске Митровице и Милорад Лакетић терете да су закључили фиктивни уговор о купопродаји пословног простора, а Јакшићу се на терет стављало да је као председник Општинског суда у Косовској Митровици, дао налог да се фалсификовањем службене књиге тог суда изврши овера тог фиктивног говора.

Референти овере у суду Благоје Чуровић и Драган Гавриловић су оптужени да су извршили Јакшићев налог.

Бишевац је потом, према оптужници поменути простор продао Универзитету у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици, за купопродајну цену од око 20 милиона динара и тако прибавио имовинску корист у том износу, и нанео штету ДТП "Лух".

Јакшић је био ухапшен 23. сепрембра 2011. и пет и по месеци је провео у притвору до одлуке суда да му дозволи одбрану са слободе, уз јемство од 80.000 евра.

Судија Благоје Јакшић је до хапшења радио као судија Прекршајног суда у Београду, а у Високи савет судства изабран је у марту 2010. године на непосредним судијским изборима.

Јакшић је у том телу био задужен за поступање по притужбама неизабраних судија - који нису прошли реизбор 2009. године.

Након покретања поступка, Високи савет је одлучио да нема услова за његово разрешење са судијске функције, као ни из тог тела.

На сајту ВСС у Јакшићевој биографији поред осталог се наводи да је 2006. године био изабран за најбољег судију Првог Општинског суда у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару