Читај ми!

Осумњичени негира да је ишао да ратује у Сирији

Изношењем одбране оптуженог Изудина Црновршанина, настављено је суђење групи која се сумњичи за планирање терористичких напада, врбовање и финансирање одласка грађана Србије и других земаља у кампове за обуку терориста у Сирији.

Изудин Црновршанин негира оптужбе и тврди да је одувек желео да живи у Исламској држави у којој се поштује шеријатски закон, преноси Танјуг.

"Основни разлог због ког сам одлучио да са породицом одем у Сирију је повратак изворној вери који нуди Исламска држава", рекао је Црновршанин у Специјалном суду.

Признао је да је у Бугарској, у граду Пловдиву, контактирао са групом кријумчара која их је за пет стотина евра илегално пребацила у Турску.

Тамо је у граду Килису успоставио контакт са извесним Хамзом Халидом, званим Хамза бег, који је организовао пребацивање у Сирију.

Црновршанин се у судници присећао живота у Сирији. Негира да је видео ратне кампове за обуку, као и да је био члан организација које су Уједињене нације прогласиле за терористичке организације - Исламска држава Ирака и Шама и Фронт ел Нусра.

"Прво смо били у граду Харитану, тамо смо били у једној соби, где је било толико хладно да пећ није могла да је угреје, деца су ми се смрзавала. Чуо сам авионе који су бацали бурад са експлозивом, било је страшно", рекао је Црновршанин.

Присећа се како је са продицом био "као у замци", да се у зони ратних дејстава плашио за живот деце и да је чинио све како би изашао из Сирије.

"Само сам желео да живим по свом убеђењу. Тамо није било шеријата, већ анархија. Тражио сам излаз из земље и кога год сам питао, људи су ми се смејали", каже оптуженик.

Према његовим речима, уз помоћ једног миротворца успео је илегално да побегне из Сирије са породицом и уђе у Турску, а потом се врати у Србију.

Црновршанин наводи да је у Сирији срео првооптуженог Абида Подбићанина, за кога је знао да је "у некој касарни".

"Дошао је са групом Босанаца да ме посети. Оптужени Тефик Мујовић био је у униформи", каже Црновршанин.

На оптужници Тужилаштва за организовани криминал налазе се и Абид Подбићанин, Тефик Мујовић, Изудин Црновршанин, као и Ферат Касумовић.

Првооптужени Абид Подбићанин као и Тефик Мујовић су у бекству, а према писању медија, Подбићанин је у фебруару ове године убијен на ратишту у Сирији.

Према оптужници, они су били повезани са организација Исламска држава Ирака и Шама и Фронт ел Нусра, а организовали су одлазак истомишљеника на обуку у ратне кампове и ратишта у Сирији.

Подбићанин, Мујовић, Црновршанин и Касумовић оптужени су да су се у Сирији придружили оружаном делу удружења Исламска држава Ирака и Шама, а Подбићанин је чак и командовао једном јединицом.

Мујовићу је оптужницом стављено на терет подстицање терористичких дела, јер је путем Фејсбука поставио низ садржаја којима се велича Исламска држава Ирака и Шама и позива на самоубилачке акције у Санџаку, Београду и Риму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару