Читај ми!

Давинићу поново условна осуда због баркасе

Некадашњем министру одбране Србије и Црне Горе Првославу Давинићу поново изречена условна осуда због тога што је 2005. године Црној Гори поклонио војни брод баркаса, вредан око 3,6 милиона динара.

Апелациони суд у Београду изрекао је Давинићу казну затвора у трајању од осам месеци и истовремено одредио да се казна неће извршити уколико у року од три године не изврши ново кривично дело, преноси Танјуг.

Оштећена Република Србија је ради остваривања имовинско-правног захтева упућена на парницу.

Давинић има право да уложи жалбу на ту пресуду, пошто је донета на претресу пред Апелационим судом.

Исти суд је и раније након претреса Давинића осудио на исту казну, али је по жалби та одлука била укинута и наложен је нови другостепени претрес.

Првостепеним пресудама Вишег суда у Београду Давинић је у том случају у два наврата већ био ослобођен оптужби за злоупотребу службеног положаја, а оштећена Република Србија је ради остваривања имовинско-правног захтева упућивана на парницу.

Апелациони суд у новој пресуди наводи да је Давинић проглашен кривим, јер је 18. августа 2005. године у Београду, искоришћавањем службеног овлашћења, нанео штету Министарству одбране СЦГ, јер је одлучио да се Регионалном центру за обуку ронилаца за подводно разминирање из Бијеле уступи, без накнаде, пловно средство Војске СЦГ – баркаса хидрографска.

Баркаса је затим 7. септембра 2005. године предата Регионалном центру из Бијеле, заједно са бројним материјалним средствима и пратећом опремом у вредности од око 3,6 милиона динара.

У образложењу пресуде Апелационог суда се, између осталог, наводи да је бивши министар био свестан да ставља ван снаге претходну донету одлуку о продаји баркасе као вишка средстава и тиме причињава штету буџету савезне државе коме би била уплаћена средства од остварене продаје.

"Тим пре што га је правна управа Министарства одбране Државне заједнице претходно обавестила да се таква одлука не може донети, без обзира на то што је Дирекција за имовинско-правне послове Министарства одбране накнадно дала мишљење да нема правних примедаба на нацрт уговора, јер је окривљени одлуку о уступању без накнаде предметне баркасе донео пре него што је добио мишљење Дирекције за имовинско-правне послове", навео је суд.

Давинић је током суђења негирао да је извршио кривично дело, наводећи да је све учинио у складу са споразумом између Министарства одбране и црногорског центра.

Он је већ правоснажно ослобођен по три оптужнице (афера "Панцир", станови за "Кобре", стан за једног официра), а у току му је суђење у случају познатом као "сателит".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару