Читај ми!

Суђење за Овчару пред Апелациони судом

Портпарол Апелационог суда у Београду Мирјана Пиљић каже да ће тај суд одржати главни претрес у случају против оптужених за учешће у ратном злочину на пољопривредном добру "Овчара" код Вуковара и сам извести кључне доказе у том поступку и донети пресуду.

Пиљићева у изјави за Танјуг објашњава да је суд, после поновног разматрања жалби, одлучио да отвори главни претрес, а датум одржавања још није одређен.

Током суђења пред другостепеним судом, судско веће ће саслушати сведоке, двојицу сведока сарадника и извести друге доказе како би донела коначну пресуду о злочину у којем је према оптужници тужилаштва за ранте злочине убијено 200 хрватских заробљеника.

Пресуда коју донесе Апелациони суд биће правоснажна.

Његову ранију пресуду којом су оптужени били осуђени на казне од 20 година затвора укинуо је Врховни касациони суд пошто је усвојио захтев за заштиту законитости њихових бранилаца и вратио предмет Апелационом суду на поновно одлучивање.

Због укидања правоснажне пресуде, окривљенима је у фебруару прекинуто извршење казне од 20 година затвора и они су пуштени да се бране са слободе до нове правоснажне пресуде.

Извршење казне прекинуто је одлуком Апелационог суда Мирољубу Вујовићу, Станку Вујановићу, Предрагу Милојевићу, Саши Радаку, Ђорђу Шошићу и Мирославу Ђанковићу.

Оптужени за злочин на Овчари махом у притвору и затвору били су од 2003. године.

Њима је изречена мера забране напуштања боравишта и обавеза да се сваког понедељка јављају полицијској станици којој припадају по месту пребивалишта.

Злочин на пољопривредном добру "Овчара" догодио се 21. новембра 1991. године, када су према оптужници мучена и убијена најмање 193 ратна заробљеника.

За убиство преко 200 хрватских цивила, Тужилаштво за ратне злочине до сада је оптужило 20 особа.

Од тог броја, њих 15 је правоснажно осуђено на укупно 207 година затвора, док је петоро ослобођено оптужби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару