Читај ми!

Саслушан четврти сведок оптужбе против Ивановића

Суђење лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу и још четворици Срба настављено је испитивањем сведока оптужбе Шефки Касимија, таксисте из јужног дека Косовске Митровице.

Касими у свом исказу није оптужио Ивановића да је одговоран за смрт четворице Албанаца 14. априла 1999. године у улици Миладина Поповића у јужном делу града, преноси Бета.

Он је детаљно описивао шта се тог 14. априла догађало, рекао је да је видео Оливера Ивановића како седи на степеништу једне стамбене зграде у плавој маскирној униформи, на глави је имао капу, ставио је маску и носио аутоматску пушку.

Описао је догађај када је четворо од деветоро његових сународника убијено али није могао да каже ко је то наредио као и ко је рекао да се са убијањем престане.

На питање одбране на којој је удаљености видео Ивановића сведок је рекао да је то било између 20 и 30 метара и додао да пре 1999. године није разговарао са оптуженим.

У исказу датом пре 15 година сведок је рекао да "та особа подсећа на лице које је било директор Спортског центра и да се бавио каратеом", алудирајући на Оливера Ивановића.

Адвокат Љубомир Пантовић из тима за одбрану Оливера Ивановића оценио је после суђења да је сведок Шефки Касуми био неубедљив и да је данас у највећем делу променио исказ који је давао у истрази.

"Пре свега није био убедљив по питању да ли је Оливер Ивановић био присутан на месту злочина и на крају је рекао да је имао сумњу да је Ивановић 14. априла био на месту због кога му се сада суди", рекао је Пантовић.

Он је додао да је утисак одбране да "процес за сада иде добро али је још увек на самом почетку".

Небојша Влајић, адвокат који брани Ивановића, рекао је да има више десетина, можда чак и стотину сведока и објаснио да се прво расправља о догађијима из 1999. године, тужилац предлаже и изводи своје сведоке, после ће се расправљати о догађају из 2000. године, такође сведоцима јавне тужбе а потом ће адвокати свих пет оптужених имати право да позову своје сведоке.

Влајић је додао да се суђење одржава седам дана у месецу што, сматра он, није довољно.

Касуми је четврти од укупно осамнаесторо сведока које је предложило Тужилаштво, у вези са догађајима из 1999. године.

Оливер Ивановић је оптужен да је на Косову починио кривично дело ратног злочина над цивилним становништвом 1999. године, а запрећена казна за то дело је вишегодишња.

У судници су били и оптужени Драгољуб Делибашић, Александар Лазовић и отац и син Илија и Небојша Вујачић. Суђење ће бити настављено сутра испитивањем сведока оптужбе Кадруша Абазија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи