Читај ми!

Кевац: Сукоб у Кључу изазвали Муслимани

У наставку одбране Ратка Младића, бивши официр ЈНА и Војске РС Велимир Кевац рекао је да су рат у Кључу, крајем маја 1992, изазвали локални Муслимани, нападом на колону ЈНА у повлачењу из Хрватске.

Сведок Велимир Кевац је рекао да су и Срби, не само Муслимани, почели да напуштају Кључ, након што је ЈНА због напада кренула у акцију разоружавања муслиманских села, преноси Бета.

Генерал Младић (72), у то време командант ВРС, оптужен је за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина, укључујући Кључ, имао размере геноцида. Од 17.000 Муслимана пре рата, у Кључу је до краја сукоба остало њих око 1.000.

Тадашњи општински званичник Омер Филиповић, према речима Кевца, прво није прихватио позив ЈНА за разоружање, али је "после плотуна упозорења" тај став променио.

Према оптужби и исказима ранијих сведока, Филиповић је касније убијен у заробљеничком логору на Мањачи.

Део "нелегалне" Територијалне одбране у тим селима мирно је прихватио позив за разоружање и одложио је оружје, а део је то одбио, због чега је војска затим кренула "у претрес терена и потрагу за припадницима ТО који би били потенцијална опасност за српско становништво и ВРС", рекао је сведок.

Након што му је, у унакрсном испитивању, тужитељка Карлин Еџертон предочила да је у гранатирању села Удин Хан, 28. маја 1992, било цивилних жртава, Кевац је одговорио да за то "није чуо" и да тада "није био на том простору".

О злочину у селу Велагићи, сведок је, по сопственим речима, чуо да је "војна полиција обавила увиђај и да су починиоци ухапшени и пребачени у затвор у Бањалуци".

Према оптужници против Младића, српске снаге су у школи у Велагићима, 1. јуна 1992, усмртиле 77 мушкараца.

На тужитељкину тврдњу да су несрби, током тих акција, "масовно хапшени", Кевац је узвратио да то "није била раширена пракса", те да су хапшени и притварани само "они који су били наоружани".

Суђење Младићу биће настављено сутра. Оптужен је и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, од 1992. до 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије