Читај ми!

Ухапшен због летака против Рома

Ухапшен припадник групе "Србска акција" Ф. Г. у чијем стану су пронађени леци и плакати којима се позива на насиље, говор мржње и линч Рома. Осумњиченом одређен једномесечни притвор.

Код Ф. Г. (24) су, осим летака против Рома, пронађени и леци против ЛГБТ популације, предизборни леци против премијера Александра Вучића и плакати подршке хашком оптуженику Ратку Младићу, преноси Танјуг.

Шеф Бироа за сарадњу с медијима Биљана Поповић Ивковић навела је и да је Ф. Г. припадник неформалне друштвене групе "Србска акција", а да је ухапшен у сарадњи МУП-а и Вишег јавног тужилаштва у Београду и да су му одузети лаптоп, УСБ и мобилни телефон.

Биљана Поповић Ивковић је додала да је осумњиченом терети за кривично дело изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости.

"Полиција предузима све мере на расветљавању свих околности тог случаја, а у склопу истраге већ су обављени разговори са још четири особе од којих су узета обавештења која су достављена тужилаштву на даљи рад", рекла је Биљана Поповић Ивковић.

У међувремену, Виши суд у Београду одредио је Гајићу притвор до 30 дана.

Судија за претходни поступак, на предлог Вишег јавног тужилаштва у Београду, одредио је притвор Гајићу због постојања особитих околности које указују да ће боравком на слободи ометати поступак утицањем на сведоке, рекла је Танјугу портпарол Вишег суда Бранислава Пузић.

Како је навела, притвор му је одређен и због постојања особитих околности да ће у кратком временском периоду, уколико се нађе на слободи, поновити кривично дело.

Јанковић: Превенција кроз образовни систем

Заштитник грађана Саша Јанковић поздравио је активности Министарства унутрашњих послова на откривању одговорних за случај говора мржње и позивања на нетрпељивост према Ромима.

"Док држава делује, човек може да осећа само стид када види како неки људи размишљају и шта пишу о нашим суграђанима Ромима. То се у овој фази мора санкционисати, али поново истичем значај превенције, посебно кроз јачање образовног система у коме теме људских права и други хуманистички садржаји очигледно немају довољно места", стоји у саопштењу заштитника грађана.

Европска ромска унија поздравила је хапшење. "Поздрављамо активност МУП-а, са уверењем да се такве ствари више неће догађати", пише у саопштењу.

Иначе, растурање летака осуђено је у јавности, а реаговала је и заштитница равноправности Невена Петрушић која је поднела кривичну пријаву.

Антифашистичка акција из Новог Сада је саопштила да је за растурање летака одговорна организација "Србска акција".

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић и Национални савет ромске националне мањине квалификовали су овај чин као говор мржње, фашизам и екстремизам.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи