Веселиновић: Муслимани криви за сукобе у Рогатици

Сведок одбране Славко Веселиновић окривио је, на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, Муслимане и њихову Странку демократске акције за избијање рата у Рогатици, с пролећа 1992. године.

Славко Веселиновић, који је био члан рогатичког кризног штаба Српске демократке странке, тврдио је да су се од 1991. муслиманске снаге наоружавале, а да су у мају 1992. напале српска села у околини Рогатице и сам град, убијајући и протерујући цивиле, преноси Бета.

После тога су, по сведоку, избили сукоби који су потрајали док Војска Републике Српске није "ослободила" град.

"Рат се није водио с непознатим непријатељем који је дошао са стране. Рат се водио с дојучерашњим комшијама и пријатељима", казао је сведок.

Младићев бранилац Миодраг Стојановић приказао је у судници делове филма које је Веселиновић, по сопственим речима, снимио по повратку у град. На снимку су се виделе опљачкане продавнице, срушена џамија, запаљене куће, за које је сведок сугерисао да су дело Муслимана. Видела су се и два митраљеска гнезда, за које је сведок тврдио да су припадале муслиманским снагама.

Веселиновић, који је, потом, био шеф комисије за помоћ српским избеглицама, изјавио је да су Рогатицу "због пушкарања" напустили "и Срби и Муслимани". У напуштене муслиманске куће, сведокова комисија је, по његовим речима,"организовано и контролисано" насељавала избегле Србе.

Сведок је рекао и да је, у марту 1992, напустио кризни штаб зато што се противио намери команданта локалне Територијалне одбране Рајка Кушића да уђе у сукоб са Муслиманима.

Док га је унакрсно испитивао тужилац, Веселиновић је потврдио да је Кушић намеравао да нападне локалну полицијску станицу, што он није одобравао, желећи да настави преговоре с муслиманском страном.

Пошто му је заступник оптужбе предочио упутство врха СДС да се ради на подели територија, Веселиновић је рекао да су преговори о подели општине Рогатица вођени како би се спречили сукоби и да је то рађено "без упутстава" с врха СДС.

Веселиновић је потврдио да је знао да су и Муслимани и Срби били смештени у локалну средњу школу "због опасности у граду", а неки и притворени у објектима локалног расадника. Негирао је, међутим, да је знао за злодела над Муслиманима која су, по оптужници, на тим локацијама починили припадници Кушићевих снага.

На сугестију тужиоца да је он знао за "тешке злочине, укључујући и сексуално насиље, и убиства" које су припадници Кушићевих снага починили у средњој школи и расаднику и да је стога, избегавао та места, Веселиновић је одговорио: "Није истина, рекао сам вам шта је разлог".

Суђење генералу Младићу биће сутра настављено исказом следећег сведока одбране. Младић је оптужен је и за геноцид у Сребреници; терорисање цивила у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање за таоце припадника Унпрофора, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи